Egyre meglepőbb dolgok derülnek ki Milan Uhríkról!

2023. augusztus 25. - 14:16 | Belföld

Milan Uhríkról egyre merészebb dolgok derülnek ki. A politikus, pártvezér, aki bizonyítottan rasszista társaival levált a vállalhatatlan Marian Kotlebáról és pártjáról, majd megalapította a republikát, eddig csak lapított "nyugatias" fiatalságáról.

Egyre meglepőbb dolgok derülnek ki Milan Uhríkról!
Milan Uhrík (Archív felvétel)

Tegnap még csak az derült ki, hogy az Mikuláš Dzurinda-féle SDKÚ-DS fiataljait tömörítő Nová Generácia tagja volt, amit ő elhessegetett azzal, hogy csupán néhány találkozójukon volt. Most pedig az, hogy nemcsak a Nová Generácia, de az SDKÚ tagja is lehetett.

Jaroslav Naď korábbi védelmi miniszter a Facebook-oldalán közölt le egy fotót, amit állítása szerint ő kapott, és amelyen a Nová Generácia tagjainak listája látható, köztük Milan Uhríkkal, akit úgy definiálnak a listán, mint az SDKÚ-DS tagját.

Az Aktuality.sk pedig azt derítette ki, hogy a Dzurinda vezette párt tagjaként 2010 őszén - tehát amikor fél éve a szintén SDKÚ-s Iveta Radičová volt a miniszterelnök - 25 évesen indult az önkormányzati választásokon képviselő-jelöltként az érsekújvári járásbeli Komját (Komjatice) községben, ahonnan származott.

A portál azt is megtudta, hogy Uhrík a választások előtt szórólapot osztogatott a céljaival, melyek között szerepelt, hogy helyet találjanak a községben "a hulladék legális elhelyezésére", valamint hogy meggátolják "a közpénzeknek a beilleszkedni képtelen lakosokra történő pazarlását".

Uhrík az Aktuality.sk megkeresésére kitért a kérdés elől, hogy valóban tagja volt-e az SDKÚ-nak, a szórólapot viszont maga mutatta meg, és azt is közölte, ez volt az első és utolsó aktivitása a párt kampánya keretén belül.

"Akkoriban a helyi cigányok balhéztak a helyi parkban, ami a tisztességes embereknek, velem együtt, nem tetszett. Erre rámutattam, ami miatt más tagokkal konfliktusba kerültem. Épp ez volt az a pillanat és indok, amikor megértettem, hogy ez a párt semmit nem jelent nekem. Fokozatosan így magam mögött is hagytam" - fogalmazott.

Az Aktualitynek korábban úgy fogalmazott, hogy a Nová Generácia tagjaival állandóan az USA és a NATO politikája miatt veszekedett, a portál ugyanakkor kapcsolatba lépett egy másik korábbi taggal, aki ismerte Uhríkot, többször beszélgetett vele, és azt mondta, nem tűnt szélsőségesnek.

"Újonc voltam ott, hozzá hasonlóan. Nem emlékszem, hogy az USA vagy a NATO ellen lett volna. A Nová Generácia mindig is nyugatpárti volt, csakúgy mint az SDKÚ-DS, USA- vagy NATO-ellenes nézetek nem igazán voltak. Én őt egy intelligens embernek ismertem meg, aki a politikában kíván tevékenykedni. Nagyon meg is lepődtem, amikor később az ĽSNS-nél láttam, mivel 2010-es találkozásainkkor nem keltett olyan benyomást, mintha szélsőséges, rasszista lenne" - mondta.

Martin Beluský, az ĽSNS alelnöke is meglepődött Uhrík múltján, Marian Kotlebával együtt állítják, hogy ezt előlük eltitkolta. Beluský ki is kelt ellene, arra emlékeztetett, hogy

"akkor már két Dzurinda-kormányon és a leggusztustalanabb privatizáción, a Szlovák Villamosművek külföldieknek való eladásán is túl voltunk, a NATO-nak pedig engedélyt adtunk arra, hogy bombázóikkal átrepüljenek a légterünkön, erre ő 2010-ben, 25 évesen nem tudta, milyen a politikai helyzet?"

(Aktuality.sk)