Egyre nagyobb a fegyelmezetlenség a déli régióban – figyelmeztet a Covid-munkacsoport

2021. február 15. - 17:11 | Régió

Az Összefogás és az MKP által létrehozott Covid-munkacsoport az aktuális helyzetről és a munkacsoport javaslatairól számolt be hétfői sajtótájékoztatóján.

Egyre nagyobb a fegyelmezetlenség a déli régióban – figyelmeztet a Covid-munkacsoport
Fotók: A szerző

Körülbelül három héttel ezelőtt hozták létre a Covid-munkacsoportjukat, melynek a szakmai vezetője Horváth Zoltán orvos, a dunaszerdahelyi kórház volt igazgatója.

„Ha összehasonlítjuk az első és a második hullámot, akkor sajnos arra a következtetésre és meglátásra jutunk, hogy amennyire jól szerepelt a déli régió az első hullámban, olyan brutális és tragikus számokat produkál most. Próbáltuk keresni, kutatni az okokat, de ez egy nagyon komplex ok-okozati összefüggés” – kezdte Horváth Zoltán, majd elmondta, a munkacsoport igyekszik felmérni a közhangulatot, illetve azt, hogy az emberek miként látják a saját szerepüket ebben az egész helyzetben.

„Sajnos egyre nagyobb fegyelmezetlenségnek vagyunk a tanúi. Minél tovább tart a járvány, annál türelmetlenebbek a polgárok, és egészen negatívan szemlélik a nap mint nap rájuk zúduló rendelkezéshalmazt” – folytatta.

A Covid-munkacsoport több témakörrel kapcsolatban intéz ajánlásokat az országos válságstáb felé. Az egyik a koronavírus elleni oltás. Ennek terén azt javasolják, hogy más EU-s országokhoz hasonlóan Szlovákia is legyen önállóbb a vakcina beszerzését illetően.

„Üdvözöljük a pedagógusok előtérbe helyezését. Amiatt kicsit csalódottak voltunk, hogy az elmúlt hétvégén éppen a dunaszerdahelyi oltóközpont került beáldozásra, és a pedagógusainknak ezért Pozsonyba kellett elutazniuk, hogy megkaphassák a vakcinát” – húzta alá Horváth Zoltán, majd hangsúlyozta, nem kell félni az oltástól, ez ugyanis a szabadsághoz vezető út alappillére.

Javaslataik közt szerepel továbbá egy központilag meghatározott oltási mechanizmus felállítása, illetve a szociális gondozószolgálat alkalmazottainak előtérbe helyezése. Az oltások kapcsán Horváth Zoltán végezetül arra kérte a háziorvosokat, végezzék el a covidon átesett betegeiken azt a kivizsgálást, mely kimutatja, mennyi ellenanyaggal rendelkezik a páciens.

Agócs Gergely, Királyrév polgármestere az önkormányzatok szemszögéből világított rá az egyes hiányosságokra. „A tesztelések kapcsán a legnagyobb teher az önkormányzatok nyakába szakad, ami hatalmas anyagi megterheléssel is jár. Főképp a kisebb településeknek ez óriási problémát okoz. Ennek ellenére nem jó dolog, hogy néhány önkormányzat elkezd lázadni ez ellen, mivel ezzel nem az államnak, hanem a saját lakosaiknak tesznek keresztbe. Az önkormányzatoknak kötelessége a polgáraik érdekeit képviselni” – hangsúlyozta, majd hozzátette, az államot arra kérik, hogy minél előbb térítsék meg az önkormányzatoknak a teszteléssel járó kiadásokat, és ne az utolsó pillanatban kapják meg az információkat.

„A munkacsoportunk olyan specifikus ajánlásokat tud tenni az országos válságstáb felé, amely segítheti a járvány Dél-Szlovákiában történő jobb kezelését. Tehát igazából közvetve tudunk segíteni az ország lakosainak” – felelte a sajtótájékoztató végén Mózes Szabolcs a Paraméter kérdésére, miszerint mit is tud valójában tenni a csoport a polgárokért.

(SzC)