Egyre nagyobb a veszélye, hogy hajmeresztően sokat fogunk fizetni januártól az áramért

2022. december 21. - 07:57 | Belföld

A Szlovák Villamosművek (SE) részvényesei pénteken nem hagyták jóvá az állammal kötött szerződést a háztartások számára biztosított kedvezményes árú elektromos áramról. Ezt a cég és a részvényesek környezetéből származó források is megerősítették a Denník E-nek.

Egyre nagyobb a veszélye, hogy hajmeresztően sokat fogunk fizetni januártól az áramért
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az olasz Enel konszernnek, Daniel Křetínský cseh milliárdosnak és a Patrik Tkáč szlovák pénzember résztulajdonában lévő EPH csoportnak is részesedése van a Szlovák Villamosművekben. A lap szerint a kormány és a részvényesek ezen a héten tárgyalnak a következő lépésekről.

Amikor december elején a kormány bemutatta a jövő évre vonatkozó árplafont az energiaárakra vonatkozóan, az olcsó elektromos áramról kész tényként beszéltek, Igor Matovič pénzügyminiszter pedig azzal büszkélkedett, hogy Szlovákia egyedüli ország lesz Európában, ahol jövőre is az idei áron kapják majd az elektromos áramot a háztartások.

Ha nem valósulna meg a kedvezményes árú áramszolgáltatás a Szlovák Villamosművek részéről, Hegerék szerint az áram jövőre 380 százalékkal lenne drágább a mostanihoz képest. Ezt azt eredményezné, hogy a háztartás, amely jelenleg havi 25 eurót fizet az áramért, januártól már 120 eurót fizetne.

Egy ilyen forgatókönyv mostanra korántsem elképzelhetetlen, ugyanis továbbra sem biztos, hogy a Szlovák Villamosművek biztosítja a kedvezményes árú áramot a háztartások számára. Az erről szóló szerződést ugyanis a villamosművek részvényesei nem hagyták jóvá a pénteki közgyűlésen.

Az okok nem teljesen világosak, de a Denník E szerint összefüggésbe hozhatók az Eduard Heger kormányával szembeni bizalmatlansággal, a második ok pedig a mohi atomerőmű 3. blokkjának tesztjei során fellépő műszaki problémák lehet.

A harmadik blokknak eredetileg a jövő év elején kellett volna teljes kapacitással működésbe lépnie, ez azonban heteket, hónapokat késhet. Pedig épp a harmadik blokk lett volna, amely a háztartások számára biztosított olcsó áram nagy részét kitermelte volna.

Igor Matovič pénzügyminiszter és Richard Sulík volt gazdasági miniszter februárban előzetes ígéretet kapott a Szlovák Villamosművektől arra vonatkozóan, hogy megawattóránként 61 euróért szállítják majd az áramot. Cserébe pedig azt kérték, hogy a kormány három évig ne vezessen be új adókat és illetékeket, a meglévőeket pedig ne emelje az energetikai cégekre vonatkozóan.

Ha év végéig nem jön létre megállapodás a Szlovák Villamosművek és a kormány közt, a probléma először az energiaszolgáltatókat sújtaná, amelyek biztosítják az elektromos energiát a háztartások számára. A hiányzó áramot a tőzsdéken kellene megvásárolniuk, ott azonban már most háromszor-négyszer drágább, mint amennyiért a tervek szerint a villamosművektől kapták volna.

Az, hogy a részvényesek a pénteki közgyűlésen nem hagyták jóvá a kormánnyal kötött szerződést, nem jelenti azt, hogy elutasították azt. Az sem világos, hogy a közgyűlést elnapolták vagy véget ért. Ha az előbbi történt, még ez év végéig van esély a szerződés jóváhagyására és aláírására. Ha viszont az utóbbi, a következő közgyűlésre a meghívók elküldését követően legalább harminc nappal később kerülhet sor. Ebben az esetben úgy kezdődne az új év, hogy nem lenne világos, számíthatunk-e az olcsóbb áramra vagy sem.

Az áram összára azonban más okból is jelentősen emelkedhet. A kormány ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy az elosztási és átviteli díjak nem emelkednek, ez azonban a jövő évre vonatkozó költségvetés elfogadásán múlik.


(DenníkE)