Egyre nő a depressziós és szorongásos tünetekkel küzdő gyermekek száma

2024. február 11. - 19:51 | Belföld

Az iskolákban a gyerekeknek olyan tanárokra van szükségük, akik jól érzik magukat. Így a tanulók életét is pozitívan befolyásolhatják, nyilatkozta a TASR-nek Mária Jaššová pszichológus, aki a pszichológiai biztonság témájával foglalkozik.

Egyre nő a depressziós és szorongásos tünetekkel küzdő gyermekek száma
Illusztrációs felvétel (TASR)

„Támogatni kell a tanárokat az öngondoskodásban, ismerniük kell a hosszú távú módszereket a saját jólétük fejlesztésére, valamint a gyors módszereket arra, hogy az aktuális nehéz pillanatokban hogyan nuygtathatják meg magukat ” – hangsúlyozta.

A pszichológus szerint egy nemzetközi felmérés azt mutatja, hogy a szlovák társadalmat erősen motiválja a teljesítmény és a siker. „A jól lét nem jelent meg fontos értékként” – mutatott rá. Szerinte ez valószínűleg a szlovák iskolákban is megmutatkozik.

Mint megjegyezte, már most is látszik, hogy a gyermekek mentális egészsége nincs megfelelőképp támogatva. „Növekszik a szorongásos és depressziós tünetekkel küzdő gyerekek száma. A tanárok elmondása szerint pedig a diákok nem szívesen foglalkoznak megterhelőbb feladatokkal“ – mondta.

A pszichológus szerint az emberek akkor tudnak helyt állni a nehéz időkben, amikor megtanulják leküzdeni a kihívásokat. Hozzátette, hogy időt kell szánni a pihenésre és meg kell teremtenünk a belső békénket. „A gyerekek, szülők, tanárok jólétéről való gondoskodás egy olyan erőforrás, amelynek köszönhetően jobban szembe tudunk nézni az élet nehézségeivel” – összegezte.

TASR