Egyre nő a tüntető tömeg a parlament épülete előtt, a rendőrök is többen vannak

2021. július 24. - 16:43 | Belföld

Még tart tüntetők százainak tiltakozása az oltás, tesztelés és egyéb járványellenes intézkedések ellen parlament épülete előtt. A pozsonyi vár bécsi kapuja előtti területen megnövekedett a tüntetők számat, és a parlament épületének bejáratát őrző rendőrök száma is nőtt.

Egyre nő a tüntető tömeg a parlament épülete előtt, a rendőrök is többen vannak
Fotó: TASR

A tiltakozók arra számítanak, hogy szavaznak a parlamentben arról a módosításról, ami szerint figyelembe kell majd venni az oltást az intézkedések bevezetésekor.

Több személy felszólalt már a tüntetésen. Beszélnek a nemzeti felkelésről, a törvény és a szabadságharcról, követelik a kormány lemondását és az előrehozott parlamenti választásokat. Elutasítják a COVID-19 elleni oltást és a koronavírus-tesztelést. Az új koronavírus-járványát átverésnek nevezték. A tüntetők között vannak fiatalok és idősebbek és gyerekek is.

Jó páran arra kérték a rendőröket, hogy csatlakozzanak a tüntetéshez, sőt vannak olyan személyek is, akik megfenyegetik őket, és azt kérik tőlük, hogy azomosítsák magukat. Miközben a rendőrség megerősítette az őrséget a parlament körül, a tüntetők azt kiabálták, hogy "a Gestapo". A feszültség egy pillanatra fokozódott, amikor a tömegben valaki egy üveget dobott a rendőrökre. A tüntetés szónokai felszólították a jelenlévőket, hogy ne dobjanak semmit a rendőrökre. A rendőrség konfliktusellenes csapata ott van a helyszínen.

Számos ellenzéki képviselő rendszeresen megjelenik a tömeg előtt, különösen az ĽSNS vagy a Republika nem parlamenti mozgalom részéről. Tájékoztatják a tüntetőket a parlamentben zajló eseményekről. Felszólították Boris Kollár (Sme rodina) parlamenti elnököt, hogy gyakoroljon vétójogot, és vonja vissza a módosítási tervezetet a parlamenti eljárásból.

Az ellenzéki képviselők utolsó beszéde után a tüntetők a rendőrökön keresztül be akartak jutni a parlamentbe. Később tömegesen hívták a 158-as segélyhívó számot. A trolibusz tömegközlekedése néhány percre korlátozódott a tiltakozás közelében.

TASR