Egyre súlyosabb az üzemanyaghiány Magyarországon, Orbán visszavonhatja az ársapkákat?

2022. december 1. - 09:58 | Külföld

Egyre több benzinkút fogy ki az üzemanyagból, főleg a családi vállalkozásként működő kis kutak érintettek, de az olyan óriásokat, mint a Mol is fenyegeti a tartós üzemanyaghiány - írja a Vg.hu.

Egyre súlyosabb az üzemanyaghiány Magyarországon, Orbán visszavonhatja az ársapkákat?
Fotó: MOL

A portál szerint egyre több olyan magyarországi töltőállomás akad, ahol minimális mennyiségű üzemanyagot lehet venni, vagy teljesen kifogyott a készlet. Ennek egyik oka az lehet, hogy a Mol százhalombattai finomítója műszaki hiba miatt 50-55 százalékos kapacitáson termel.

Már több szakértő is azt fejtegeti, hogy ha a helyzet változatlan marad, a kormánynak felül kell majd vizsgálnia a a hatósági árakat.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott:

„Vissza kell állítani a hazai üzemanyagpiac egyensúlyát, ami a jelenlegi áruhiányos helyzetben a kereslet szűkítésével, vagyis a kedvezményes áron tankolók körének szűkítésével, illetve a kedvezményes árképzés felülvizsgálatával érhető el.”

A MÁSZ elnöke szerint azért is van hiány a piacon, mert közel 30 százaléknyi import kiesett a magyarországi kereskedésből.

Grád szerint a helyzet amúgy is normalizálódni látszik, elmondása szerint az olaj hordónként 80 dollár körüli ára jóval alacsonyabb annál, mint amikor egy éve ársapkát kapott a normál benzin és a normál gázolaj.

A bajt főleg a független kis benzinkutak érzik a leginkább, akiknek a Mol nemrég be is jelentette:

az ország ellátásbiztonságára tekintettek optimalizálni kénytelen a tevékenységét, emiatt a 48. héten nem tudja őket ellátni benzinnel és gázolajjal.

A Független Benzinkutasok Szövetsége (FBSZ) ezért még Orbán Viktornak is levelet írtak:

„Nem kaptunk a Moltól üzemanyagot sem a múlt héten, sem a mostanin. Milyen ellátásbiztonság az, amikor az ellátásbiztonságra hivatkozva ellátás nélkül maradnak a benzinkutak?”

– kérdezte Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének (FBSZ) elnöke.

Egri szerint a kis kutak 1–5 liter üzemanyag kimérésével igyekeznek fenntartani a működésüket. A benzinkutak bezárása pedig nem lenne megoldható, hiszen azzal megszegnék a kormány hatályos rendeletét, ilyen esetben pedig a kút élére egy új szolgáltatót rendelnek ki.

Grád és Egri is egyetért abban, hogy ha visszaállnának a normális piaci viszonyok, a ellátás a helyre állna.


(vg.hu)