Egyre súlyosbodó korallfehéredést figyeltek meg az ausztrál Nagy-korallzátonynál

2017. március 10. - 15:21 | Tech

Egyre súlyosbodó korallfehéredés sújtja a már amúgy is legyengült ausztrál Nagy-korallzátonyt - közölte pénteken a Greenpeace, amely fotókat és felvételeket is közölt a klímaváltozás hatásának tulajdonított károkról.

Egyre súlyosbodó korallfehéredést figyeltek meg az ausztrál Nagy-korallzátonynál
-illusztráció- (Fotó: Wikpédia)

A Greenpeace tengerbiológusa, Brett Monroe Garner, egy Port Douglas és Cairns közötti zátonyszakasznál készített felvételeket, amelyek széles körű korallfehéredést mutatnak egy olyan területen, amely a szakember elmondása szerint néhány hónappal ezelőtt még virágzott.

"Néhány hónappal ezelőtt ezek a korallok még színesek és élettel teliek voltak. Most bárhová néz az ember, minden fehér. A korallok nem kapnak esélyt a regenerálódásra a tavalyi tömeges korallfehéredés után. Ha ez lesz az új norma, akkor bajban vagyunk" - szögezte le Garner.

A queenslandi James Cook Egyetem munkatársaként dolgozó Terry Hughes vezetésével a jövő héten indul expedíció a zátony állapotának felmérésére. A szakember szerint a koralltelep nagy bajban van. "Ehhez kétség sem fér, a károkért pedig a globális felmelegedés okozta szélsőségesen magas hőmérséklet a felelős" - húzta alá Hughes, aki hét napig fogja repülőgépről vizsgálni a Nagy-korallzátony térségét, hogy felmérje a korallfehéredés mértékét.

"Ugyanilyen felmérést végeztem el tavaly, amikor a korallzátony az eddig megfigyelt legsúlyosabb korallfehéredését szenvedte el" - tette hozzá a szakember, megjegyezve, hogy a tavalyit is beleszámítva, 1998 óta ez lehet a negyedik tömeges korallfehéredés a területen.

Hughes szerint a rendszeres fehéredés azért is különösen aggasztó, mert a virágállatoknak nagyjából tíz évre van szükségük, hogy regenerálódjanak egy-egy súlyos korallfehéredés után.

A korallfehéredést a tengervíz hőmérsékletének emelkedése okozza, amelynek hátterében a klímaváltozás és a Csendes-óceán trópusi vízfelszínének felmelegedését okozó - immár elvonult - El Nino légköri jelenség áll.

A Nagy-korallzátony csaknem 85 százalékát érintette a tavalyi fehéredés, amely végül a virágállatok 22 százalékával végzett. A fehéredés a zátony északi harmadát érintette a legsúlyosabban. Ezek a területek immár kevésbé ellenállóak az újabb fehéredésekkel szemben.

A korallfehéredés a beteg korallzátonyok jellegzetes vonása. Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, azok színét adó algák kilökődnek és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk.

Ha a folyamat hosszan tart, a korallok elpusztulnak, ami súlyos csapást jelent az élőhelyként és táplálékként a korallokra támaszkodó halakra és rajtuk keresztül az emberekre is.

(MTI)