Egyre távolabb kerül Fico az álmától?

Amennyiben a parlament nyilvános szavazáson hoz döntést az alkotmánybíró-jelöltekről, Robert Ficónak parányi esélye marad bejutni azok közé, akik közül aztán Andrej Kiska még egyébként is kiselejtezheti.

Egyre távolabb kerül Fico az álmától?
Robert Fico (Fotó: TASR)

Egy nappal azt megelőzően, hogy a parlament első alkalommal szavaz a 39 jelöltről, a Híd és az SNS is jelezte, hogy a nyilvános szavazást pártolják. Így tulajdonképpen a Smer egyedül maradt abban, hogy titkos szavazáson dőljön el a meccs.

Ehhez elegendő volt egy olyan ballépés, hogy a Smer a háttérben az ĽSNS-szel egyezkedjen a jelöltekről. Miután ez napvilágra került, jelentette be tulajdonképpen a Híd, hogy szeretné elkerülni, hogy majd rájuk fogják, ha Ficót titkos szavazáson megválasztják.

Titkos szavazáson állhatna elő az a forgatókönyv, hogy a Smer háttéregyezségei alapján az ellenzékből néhányan mellé állnak, és megszavazzák - a jelöltnek ehhez ugyanis a jelenlévő képviselők abszolút többségének szavazata szükséges. A kulisszák mögötti információk alapján a Smer az SNS-szel, az ĽSNS-szel, valamint a Sme rodinával is egyezkedett. Ez a négy párt volt ugyanis az, amely november végén megszavazta az ENSZ globális migrációs paktumának elutasítását, és sokan ebben már egy új koalíció fogantatását látták.

A Sme rodina elnöke, Boris Kollár nyilvánosan viszont elutasítja, hogy Ficóra szavazna, és szavai szerint ő is a nyilvános szavazást támogatja.

Az ĽSNS csúnyán kiverte a biztosítékot a Hídnál, és a SME információi szerint az előrehozott választások lehetősége is felmerült. Hasonló a helyzet az SNS-nél, Andrej Danko kijelentette, Kotlebával sosem ül le tárgyalni.

A szavazás kedden 17 órától esedékes. A 39 jelöltből 18-at kellene megválasztania a parlamentnek, akik közül Kiska végül 9-et kinevezhet alkotmánybíróvá. Ha nem sikerül megválasztani őket, akkor csütörtök a következő terminus, ha pedig akkor sem, akkor már biztosan határozatképtelen marad az Alkotmánybíróság. Február 16-án ugyanis 13-ból 9 bíró mandátuma lejár. Egy a már korábban is említett lehetőségek közül, hogy a parlament 6 jelöltet megválaszt, Kiska pedig hármat kinevez közülük. Hét bíró ugyanis a minimális létszám ahhoz, hogy a bíróság határozatképes legyen.

(SME)