Egyre több az állatkínzásos eset, a tettesek mégsem kerülnek börtönbe

Az aktivisták figyelmeztetnek, hogy egyre több az állatkínzásos eset – főként a fiatalok körében. Szlovákiában azonban az elmúlt három évben senki sem került rács mögé ilyen bűncselekmény elkövetéséért.

Az Elisabeth névre hallgató nőstény németjuhászt tavaly augusztusban a Kassához közeli abaújszakalyi (Sokoľany) híd alatt találták meg – pofáját madzaggal, lábait pedig drótokkal kötözték össze.

Az állítólagos elkövető hamarosan bíróság elé áll. Zuzana Stanová, az Állatombudsman nevű kezdeményezés jogásza szerint a rendőrség már javaslatot tett az ügyészségen a vádemelésre.

A kezdeményezés arra is figyelmeztet, hogy a karácsonyi ünnepek alatt újabb olyan esetekre derült fény, amelyek során brutális módon bántak az állatokkal. „Az utóbbi időben főként a fiatalok körében nőtt az állatokkal szembeni kegyetlen bánásmód“ – tette hozzá Stanová.

Közép-Szlovákiában fiatalok egy csoportja azon szórakozott, hogy egy elpusztult macskát rugdostak. Tettüket le is kamerázták, a videót pedig megosztották a közösségi hálón. Egy másik esetet is megosztottak a közösségi hálón, amely szerint kismacskákat fojtottak meg, vagy csapkodták őket falhoz.

A minap számoltunk be egy estről, amely Királyréven történt. Az aktivisták egy farkaskutyára bukkantak, amelynek a bőrébe akasztották bele a karabinert a lánccal.

A statisztikák szerint a rendőrség az elmúlt három év alatt megközelítőleg minden harmadik állatkínzásos esetet derített fel. Ezek száma az előző évekhez képest megduplázódott. A felderítettség aránya 30 százalék körül mozog, de a gyanúsítottak száma jócskán csökkent. Ez idő alatt a bíróságok egyszer sem hoztak felfüggesztés nélküli ítéletet. Tavaly nyolc elkövető úszta meg felfüggesztett büntetéssel.

noviny.sk/para