Egyre több az influenzás, és terjednek a felső légúti betegségek is

2023. december 4. - 21:18 | Régió

Az egy héttel korábbi adatokhoz képest az év 48. hetében 10,6 százalékkal emelkedett az akut légúti megbetegedésben szenvedők száma. Az influenza és az influenzaszerű megbetegedések előfordulása szintén emelkedett, 19,4 százalékkal – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) járványügyi osztálya.

Egyre több az influenzás, és terjednek a felső légúti betegségek is
Illusztrációs felvétel (Pixabay)

A hét folyamán 52 598 felső légúti megbetegedésben szenvedő pácienst regisztráltak, a legtöbbet Nagyszombat, a legkevesebbet Trencsén megyében. A betegség főleg az öt évnél fiatalabb gyerekek körében terjed. „A gyermekorvosok 54 százaléka, a körzeti orvosok 43 százaléka továbbította az adatokat" - tette hozzá a hivatal.

A 48. héten 5887 influenzaszerű megbetegedést jelentettek, ami az összes bejelentett fertőzött 11 százalékát teszi ki. A legtöbb beteget Nyitra megyében, a legkevesebbet Pozsony megyében regisztrálták, a legtöbb influenzás az öt évnél fiatalabb gyerekek között volt.

Az ÚVZ tájékoztatása szerint 44 oktatási intézményt - 33 óvodát és 11 alapiskolát - kellett bezárni.

Súlyos esetet nem jelentettek a 48. héten. 759 COVID-19-fertőzöttet is regisztráltak, az összes bejelentett eset közül novemberben a 65 évnél idősebbek körében volt a legtöbb covidos.

TASR