Egyre több a beoltott a pozitívan teszteltek között – a szakértő elmondta, miért lehet ez

2022. január 18. - 08:51 | Belföld

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint egyre több teljesen beoltott ember PCR-tesztje mutat ki fertőzést Szlovákiában. Míg októberben a pozitívan tesztelteknek csupán a negyedét tették ki az oltottak, addig jelenleg már a feléhez közelít. A szakértő szerint ennek több oka is lehet.

Egyre több a beoltott a pozitívan teszteltek között – a szakértő elmondta, miért lehet ez
Fotó: TASR

Martin Pavelka epidemiológus egy fontos tényre hívta fel a figyelmet: a koronavírus ellen nem létezik olyan tökéletes vakcina, amely életünk végéig immunitást adna, noha bízik benne, hogy egy nap sikerül ilyet kifejleszteni. A jelenlegi oltóanyagok egy idő után vesztenek védekezőképességükből. Pavelka szerint épp a koronavírus elleni oltás esetében csökken egy idő után az immunitás, ezért van szükség megerősítő oltásra. Szerinte ez lehet az egyik oka annak, hogy miért nőtt a beoltott személyek száma a pozitívan teszteltek körében.

Szeptember végén 26 százalék körüli volt a beoltottak aránya a pozitívan teszteltek körében, december elejére elérte a 30 százalékot, januárban pedig heteken belül 34-re, 37-re, majd 43 százalékra nőtt. Azokról a személyekről van szó, akik megkapták a kétadagos vakcina mindkét adagját, vagy az egyadagos Johnson&Johnson egyetlen adagját. Szlovákiában őket tekintik teljesen beoltott személyeknek.

Pavelka szerint az oltás két adagja nem nyújt kellő védelmet a koronavírus omikron variánsa ellen. „A vírus sajnos gyorsan mutálódik, mi pedig még mindig azzal a vakcinával oltunk, amit az eredeti, vuhani típusra fejlesztettek ki. Már az nagy sikernek mondható, hogy a három adag hatékonynak mondható” – nyilatkozta a szakértő.

A beoltottak száma napról napra nő, a kórházakban viszont jelentősen nem változik a helyzet. Szeptember végén a kórházakban kezelteknek kb. a 15 százaléka volt teljesen beoltott, novemberben ez 20 százalék volt, jelenleg pedig 18 százalékon áll.

Az epidemiológus felhívta rá a figyelmet, hogy három-négy hónap után csökken a vakcinák védelmi képessége a megfertőződés ellen, viszont továbbra is nagy mértékben védenek a fertőzés súlyos lefolyása, a kórházba kerülés, illetve a halál ellen. Tehát a teljesen beoltott személy is megfertőződhet, de a vírus nem terheli le nagy mértékben a szervezetét, nem jelentkezik súlyos lefolyással.


(tvnoviny.sk)