Egyre több a betétes bankautomata, de egyes bankok nem terveznek újítani

2022. március 22. - 13:02 | Belföld

A szlovákiai bankok idén is igyekeznek bővíteni azon bankautomatáinak a számát, amelyek úgynevezett betétes funkcióval is rendelkeznek – tehát a készüléken keresztül nemcsak pénzt tudunk levenni a kártyánkról, hanem betenni is tudunk rá teljesen díjmentesen - írja a živé.sk.

Egyre több a betétes bankautomata, de egyes bankok nem terveznek újítani
Fotó: TASR

Szlovákiában a Tatra Bank rendelkezik a legtöbb ilyen típusú bankautomatával, szám szerint 184-gyel, de idén is tervezik bővíteni ezek számát, mégpedig úgy, hogy kicserélik rájuk azokat, amelyek csak kiadni tudnak pénzt.

A Slovenská sporiteľňa 152 ilyen készülékkel rendelkezik az országban, idén pedig további legalább 25 ilyen üzembe helyezését tervezi. Eleinte csak azokra a helyekre összpontosítottak, ahol többen mozognak, illetve nagyobb a vállalkozói szubjektumok előfordulása. Jelenleg azt akarják elérni, hogy minden bankfiókjukban legyen ilyen automata.

A VÚB idén a meglévő száz betétes automatáját további 15-tel bővítené, a ČSOB pedig 12-vel a jelenlegi 70-et. Az UniCredit Bank jelenleg 52 ilyen készülékkel rendelkezik, azt viszont nem tudni, hogy idén tervezi-e bővíteni ezek számát.

A Fio Bank jelenleg 23 fiókkal rendelkezik Szlovákiában, az év második felében pedig saját bankautomatáinak üzembe helyezésére is sort kerít. Egyelőre viszont nem pontosították, hogy hány olyan készüléket indítanak el, amely rögtön betétes funkciót is kínál.

A 365.bank és a Postabank jelenleg egy betétes automatával sem rendelkezik Szlovákiában. Eredetileg a kliensek érdeklődése szerint tavaly alkalmazták volna először a rendszert, decemberben viszont jelezte, hogy egyelőre elemzik a készülékek bevezetésének lehetőségét – főként arra való tekintettel, hogy egyre csökkennek a készpénzes tranzakciók.

A Prima bank sem rendelkezik betétes automatával, azt pedig nem tudni, hogy a jövőben tervezi-e ennek bevezetését.


(živé.sk)