Egyre több a demokrata elitember

Ardamica Zorán | 2021. január 21. - 12:13 | Vélemény

Már legutóbb arra voltam kénytelen rámutatni, hogy a pandémia leple, ürügye vagy épp ódiuma alatt szétzüllik itt minden, s a kormánykoalíció is egyre többször hajlítja a törvényt, illetve a törvények, s más előírások meghozásának mechanizmusait saját maga felé…

Egyre több a demokrata elitember
Fotó: TASR

A helyzet fokozódik.

A vezető kormánypárt azt találta ki, mi több, javasolta, hogy eztán a járási hivatalok osztályvezetőit ne szakmai alapon ültessék a székükbe, a beültetésükhöz és visszahívásukhoz is a minisztérium ad hoc javaslata legyen elég az elöljáró számára.

Fordítom. Az érintett államigazgatásban dolgozó hivatalnokok, akik nem politikai jelöltek, szakmai kvalitásaik mellett vagy ezek szerint épp azok ellenére is bekerülhetnek vagy kikerülhetnek pozíciójukból. Vagyis a minisztérium, tehát politikai jelölt politikai alapon dönthetne a sorsukról. Vagyis az érintettek politikai kiszolgáló személyzetté lesznek (le)minősítve, és vagy lojálisan valósítják meg feletteseik politikai programját, tehát nem „tisztán” szakmai alapon államigazgatnak, vagy pedig útilapu.

A kormányfő pártjának indoka – azok után, hogy az elöljárókat is párt alapon jelölte (holott ezt a gyakorlatot erősen kritizálta a korábbi kormánypártok esetében) – a következő: esélyt akarnak adni az új generációnak, mert az tuti jobb lesz. Ennyit a szakmai hozzáállásról, mely az említett minőséget hivatott biztosítani.

Kyselica, Kremský, Majorová Gartsková képviselőknek jó szándékkal kívánjuk, hogy az orvosuk és annak diplomája is így, pártalapon legyen kiválasztva…

A Matovič által épp herélt demokrácia legnagyobb őrzőjének szerepében tündöklő Pellegrini (tudjuk, Fico alatt is őrizte, meg aztán is) azzal őrzi most leginkább a demokráciát, hogy kijárási tilalom alatt megy öltönyt varratni.

Amikor pedig szabályszegésen kapják, azzal mer védekezni, hogy tulajdonképpen munkaruhát szerzett be, hogy dolgozni tudjon... Ennyit az ellenzék legerősebb demokratájáról.

És most az ellenzék másik égtájáról. A demokrácia erényei ellen nyíltan a demokrácia eszközeivel küzdő, pontosabban azokkal visszaélő elítélt neonáci Kotleba számítva börtönbüntetésének kényszerű letöltésének forgatókönyvére semmibe vette pártja belső demokráciáját és az alapszabályzatot megváltoztatva bebetonozta magát nem csupán a párt nevébe, hanem vezéri szerepébe is. Örökre magához ragadta még azon legfontosabb pénzügyi, perszonális és strukturális jogköreit, amelyek mindezt fenntarthatóvá és a rácsok mögül vezérelhetővé teszik – vezérhez illőn. A pártbéli demokrácia ilyeténképpen való megerőszakolásának hírére azonnal vette kalapját három bábbá minősített alelnöke.

Ők meggyőződéses neonácipárt-demokrataként nem asszisztálnak az ilyen diktatórikus tetteknek… Így múlik el a világ dicsősége.

Látható tehát, hogy a szlovákiai demokrácia fejlődésben van. Fokozott fejlődésben. Csak épp az irány lett elvétve.

Itt legújabban minden felkapaszkodott pártmuki elitnek képzeli magát. Olyan elitnek, amelynek a néppel szemben előjogai kell legyenek, miközben azt hiszik vagy legalábbis velünk el akarják hitetni: demokratikusan kapják kiváltságaikat.

Ha ezt elhisszük és toleráljuk nekik, nem ők számolják fel a demokráciát, hanem mi…