Egyre több illegális határátlépő bukkan fel Nyitra megyében, több rendőr van az utcákon

2023. június 8. - 17:52 | Régió

Az illegális hatérétlépők számának növekedését regisztrálták Nyitra megyében, a határ menti területeken.

Egyre több illegális határátlépő bukkan fel Nyitra megyében, több rendőr van az utcákon
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Az év elejétől június elejéig a rendőrség több illegális hatérétlépőt tartóztatott fel, mint 2022-ben, egész évben. Bár a rendőrség eddig nem tapasztalt a külföldiek által elkövetett kihágást vagy bűncselekményt, számos intézkedést hozott – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Denisa Bárdyová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

„Nem becsüljük alá a helyzetet, és bár a rendőrség kapacitásai korlátozottak, növeltük a rendőrök létszámát, és készen állnak arra, hogy beavatkozzanak, ha történne valami. A napokban lovas rendőrök is járőrözni fognak a határszakaszon"

- közölte a szóvivő.

Az év elejétől június 5-ig 3373 illegális határátlépőt és 18 embercsempészt vett őrizetbe a rendőrség Nyitra megyében. 2022-ben 3215 migránst és 74 embercsempészt tartóztattak fel a régió határ menti területein.

Minden illegális határátlépőt ellenőriznek a nemzeti és európai információs rendszerekben.

„Többségük (92 százalékuk) szíriai állampolgár, akik a hatályos európai jogszabályok értelmében nem fordíthatók vissza, mivel hazájukban háború dúl"

- magyarázta Bárdyová.

A nyilvánosságra hozott nyílt levéllel és a közösségi hálón keringő információkkal kapcsolatban, amelyek szerint külföldiek támadtak meg egy komáromi lakost, a rendőrség közölte, hogy ez az információ nem igaz.

TASR