Egyre több kémet fognak el ebben az uniós országban

2022. november 22. - 13:40 | Külföld

Svédországban két újabb embert vettek őrizetbe kémkedés gyanújával, egyiküket az északi ország elleni súlyos illegális hírszerzési, valamint egy "külföldi hatalom kárára" végzett tevékenységgel vádolják - közölték a helyi hatóságok kedden.

Egyre több kémet fognak el ebben az uniós országban
Fotó: Pixabay/illusztráció

A svéd ügyészség rövid közleményében arról tájékoztatott, hogy a letartóztatások kedd reggel történtek. Az ügyben érintett másik országot a közleményben nem nevezték meg.

Fredrik Hultgren Friberg, a belbiztonsági szolgálat (SAPO) szóvivője az Aftonbladet bulvárlapnak elmondta, hogy a házkutatásokat is magában foglaló akciót a rendőrség és más fegyveres testületek közreműködésével hajtották végre. A vizsgálat már egy jó ideje tartott, de a letartóztatásokat váratlanul és gyorsan kellett végrehajtani. Az őrizetbe vételek Stockholm környékén történtek. Az érintett személyekről nem közölt részleteket.

A hadsereg szóvivője még annyit árult el a műveletekről, hogy "két helikopterrel támogatták a SAPO-t".

Az ügyészség hangsúlyozta, hogy az ügynek nincs köze ahhoz az iráni születésű testvérpárhoz, amelyet a hónap elején vádoltak meg Svédországban, mert feltehetőleg Oroszországnak kémkedtek.

November 11-én Svédország vádat emelt a két honosított svéd ellen, mert gyaníthatóan egy évtizeden át, 2011 és 2021 között Oroszország és katonai hírszerző szolgálata (GRU) javára kémkedtek. Az egyik férfi a svéd belföldi hírszerzésnek dolgozott. Mindketten tagadták, hogy bármi törvényelleneset tettek volna.


(MTI)