Egyre több lehet az influenzás megbetegedés, a járványt a fagy sem állítja meg

2018. február 1. - 12:29 | Belföld

Az egészségügyi szakértők szerint az elkövetkező időben az egész országot érintő influenzajárvány alakulhat ki. 

A közelgő járványt még a fagyos téli időjárás sem tudná megállítani. „A influenzavírusok a fagyos időt is képesek átvészelni. Cseppfolyós fertőzésről van szó, amely a szennyezett levegőben terjed. Száraz levegőben a vírus apró cseppekre hullik, így tovább megmarad a levegőben” – magyarázta Zuzana Drobová, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője.

Európában, így Szlovákiában is főként a B típusú influenza terjed. Az „ausztrál típusú influenza" idén eddig csak egyszer jelent meg nálunk. „Az influenzának ez a típusa főként az idősebbeknél lehet halálos, akiknek le van gyengülve az immunrendszerük” – tette hozzá a szóvivő.

Az influenza ellen leghatékonyabban oltás formájában lehet védekezni, ezt tanácsolja minden egészségbiztosító is. Az egészségügyi szakértők főként a krónikus betegeknek, az időseknek, a gyenge immunrendszerrel rendelkezőknek, valamint az egészségügyi dolgozóknak ajánlják. Az oltást október-november környékén érdemes beadni, hogy az ellenszernek legyen ideje működésbe lépni.

Az influenzát gyakori szellőztetéssel és kézmosással is meg lehet előzni. Fontos, hogy rétegesen öltözködjünk, valamint ajánlott azokat a helyeket elkerülni, ahol sok ember megfordul. A szellőztetés különösen az iskolákban, óvodákban és a munkahelyeken fontos.

Az influenza elsősorban a levegőben terjed, ahová köhögés vagy tüsszentés útján kerül. Az influenzás megbetegedés akár 40 Celsius-fok feletti lázzal is járhat.

TASR/para

Címkék: influenza, járvány