Egyre több a nagykapacitású oltóközpont, de csak AstraZenecával olthatnak, mert a Pfizerral másak a tervek

2021. április 14. - 14:31 | Régió

A megyék számos városban létesítettek nagykapacitású oltóközpontokat, amelyekben viszont csak AstraZenecával olthatnak. Az állam a Pfizer/BioNTech vakcináját a kórházaknak adja, illetve olyan mobil oltócsapatok kaphatják majd meg, akik azokhoz mennének ki, akik az oltóközpontokba nem tudnak eljutni.

Egyre több a nagykapacitású oltóközpont, de csak AstraZenecával olthatnak, mert a Pfizerral másak a tervek
Fotó: TASR

Besztercebánya megyében nyolc oltóközpont működhet a hétvégétől, az utolsó Nagykürtösön nyílik meg szombaton. Ondrej Lunter megyei alelnök szerint ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag 50 ezer embert beolthatnak egyetlen hétvége alatt. Ők viszont arra panaszkodnak, hogy nincs elég vakcina. A múlt héten még 7500 vakcinát kaptak, ezen a héten már csak 4 ezret, kizárólag AstraZenecát. Lunter szerint segítene, ha az állam lehetővé tenné a Pfizer/BioNTech-vakcinával való oltást is a megyei oltóközpontokban.

Az AstraZenecát pillanatnyilag elsősorban az ilyen oltóközpontokban használják, melyekbe már a 40 év felettiek is regisztrálhatnak keddtől. Azt lehet mondani, hogy oltóközpontból egyre több van, vakcinából viszont egyre kevesebbet küldenek hozzájuk - írja a Denník N.

A nagykapacitású oltóközpontok kihasználatlansága miatt Lunteréhez hasonló véleményen van Milan Majerský Eperjes megyei elnök is, aki szerint luxus ezeket a központokat nem kihasználni, különösen úgy, hogy a megyék szerezték be a létesítésükhöz szükséges eszközöket, és toborozták a működésükhöz szükséges személyzetet.

Majerský is elmondta, hogy hetente 10 ezer embert tudnának beoltani, de csak fele ennyi vakcinát kapnak.

Kassán az érdeklődés hiányára panaszkodnak. Itt egyetlen nagykapacitású oltóközpont létezik, de jelenleg az sem működik, pedig 6 ezer adag AstraZeneca áll a raktárukban. René Hako Kassa megyei főorvos szerint 1500-1800 jelentkező alatt nem érdekes kinyitni, mivel csak pazarolnák az egészségügyi dolgozók erejét és a rájuk fordítandó pénzösszegeket.

Rastislav Trnka megyeelnök szerint több ilyen központ működtetése nem kifizetődő, viszont most hétvégén még egyet megnyitnak Nagymihályban.

Vágsellyén ugyancsak most készítik elő egy nagykapacitású oltóközpont létrehozását a helyi szabadidőközpontban. Szombattól működne, Ľubomír Ševčík orvos szerint viszont attól tartanak, hogy nem lesz kit oltani. "Az érdeklődők száma alacsony, és néhány tucatnyi ember számára nem kifizetődő megnyitni az oltóközpontot" - fogalmazott a TASR hírügynökségnek. Nyitra megyében a hétvégén 3400 embert tudnának beoltani, de eddig csak 800-an jelentkeztek.

Az AstraZenecát egyébként az állam azért biztosítja a nagy kapacitású oltóközpontok számára, mivel nem annyira igényes a raktározása, mint a Pfizer vakcinájáé. Ugyanakkor a realitás az, hogy egyre fogy és lassan hiány lesz belőle. Mostanáig 404 ezer AstraZeneca-vakcina érkezett Szlovákiába, április végéig pedig még mintegy 90 800 jön.

Pfizerből 921 ezret küldtek eddig, a hónap végéig pedig még 146 ezer érkezik. Mindemellett további 700 ezer adag érkezhet ebből rendkívüli szállítmányként, amit az Európai Bizottság intézett el, amelyet viszont rendkívül alacsony hőmérséklet mellett kell tárolni, az erre alkalmas hűtőboxok pedig nem mindenhol elérhetők. Az oltóközpontok számára így Zuzana Eliášová egészségügyi minisztériumi szóvivő szerint valószínűbb, hogy a Moderna, a Johnson & Johnson vagy később a Szputnyik V válik majd elérhetővé. Ez viszont egyelőre csak teória, mivel a Modernából kevés jön, a Szputnyikot még vizsgálják, a Johnson & Johnson pedig most jelentette be, hogy elhalasztja az Európába történő szállításait az oltás utáni vérrögképződések vizsgálata miatt.

Jozef Viskupič nagyszombati megyeelnök tárgyalt a vakcinákról Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszterrel is, és úgy tűnik, hogy

a megyék is kaphatnak végül a Pfizerből, de nem az oltóközpontokba, hanem az említett mobil csapatok számára, amelyek a szociális otthonokban látogatnának meg időseket, vagy otthon élő mozgásképtelen személyeket, esetleg olyanokat, akiknek nincs módjuk bejelentkezni az oltásra online.

(Denník N)