Egyre több országban jelenik meg a majomhimlő – mutatjuk az új vírusra jellemző tüneteket (FOTÓK)

2022. május 21. - 18:44 | Külföld

A Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben is ritka vírust Európában először 2018-ban, az Egyesült Királyságban azonosították.

Egyre több országban jelenik meg a majomhimlő – mutatjuk az új vírusra jellemző tüneteket (FOTÓK)
Fotók: TASR/AP/CDC - további képekért kattints a fotóra!

Múlt hét végén a brit egészségbiztonsági hivatal közölte, hogy felütötte a fejét a majomhimlő az országban. A diagnosztizált brit férfi Nyugat-Afrikából tért haza, mielőtt a betegség tüneteit tapasztalta.

A vírus később az amerikai kontinensen is megjelent. A diagnosztizált férfi nemrégiben Kanadában járt, előtte viszont nem volt más országban, így valószínű, hogy már Kanadában is terjedőfélben van a megbetegedés.

Az elmúlt napokban több más országból is jelentettek majomhimlős eseteket, egyebek között Portugáliából, Spanyolországból, Olaszországból, Svédországból, valamint Franciaországból.

A La Libre Belgique internetes kiadása pénteken beszámolt arról is, hogy Belgiumban három, úgynevezett majomhimlővel fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Mindhárom esetet Flandriában, az ország északi, flamand nyelvű tartományában észlelték. A flamand egészségügyi hatóság a szövetségi közegészségügyi intézettel folytatott konzultációja után közölte: a fertőzötteknek 21 napos karanténba kell vonulniuk annak ellenére, hogy a jelenlegi adatok alapján alacsonynak tűnik annak a kockázata, hogy a vírus tömegeket fertőzzön meg.

A Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben is ritka vírust Európában először 2018-ban, az Egyesült Királyságban azonosították.

A tünetek közé a kiütések, a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és fáradtság tartoznak.

Az ember és ember között nehezen, de személyes érintkezés során elsősorban testnedvek, köztük a nyál útján terjedő majomhimlő vírusának nincs ellenszere. Az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák mindazonáltal bizonyos fokú védelmet nyújtanak a csak ritkán halálos majomhimlő ellen.

Szlovákiában egyelőre nem jelentettek majomhimlő-fertőzést. A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) ennek kapcsán közölte, nem tartják kizártnak, hogy nálunk is megjelenthet, de nagyobb járvány valószínűleg nem alakul majd ki.

Júlia Adamčíková szóvivő kiemelte, fertőzéshez hosszú, intenzív kapcsolat szükséges. A lappangási idő általában 6 és 16 nap között van, de ennél akár rövidebb is lehet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aktuális információi szerint eddig 12 országból összesen 80 majomhimlő-fertőzéses esetet jelentettek.

Mivel vakcina egyelőre nem áll rendelkezésre, így a kezelés általában mindig tüneti jellegű, illetve különösen fontos a megelőzés.


(MTI/BBC/Telex.hu)