Egyre több orvosi rendelő zár be, kudarcba fulladhat a kormány terve

2023. február 15. - 07:57 | Belföld

60 ezer eurós támogatást igényelhetnek a helyreállítási tervből a körzeti és gyermekorvosok, akik új rendelőt szeretnének létesíteni. Ez a pénzügyi támogatás azonban még nem hozott jelentős eredményt – mutatott rá a Joj TV.

Egyre több orvosi rendelő zár be, kudarcba fulladhat a kormány terve
Fotó: TASR - illusztráció

Épp ellenkezőleg, az utóbbi hónapokban több rendelő zárt be, mint amennyi újonnan megnyílt. A szakértők emlékeztetnek, egy új rendelő nyitása különösen igényes, az efféle állami segítség pedig biztosan nem oldja meg a körzeti orvosok problémáját.

Jana Ježíková egészségügyi elemző a Joj Televíziónak elmondta, az utóbbi időben 25-tel kevesebb körzeti orvos és 23-mal kevesebb gyermekorvos működik az országban.

A terv az volt, hogy a helyreállítási tervből több mint tízmillió eurót fordítanak 170 rendelő megnyitására a kritikus régiókban, négy és fél hónap után azonban mindössze 20 kérvény érkezett a támogatásra. Tatiana Kmecová, az Egészségügyi Minisztérium kommunikációs osztályának munkatársa hozzátette, rajtuk kívül még vannak további potenciális pályázók.

Elena Prokopová, az egészségügyi minisztérium szakértője szerint az is jelenős probléma, hogy kevés a gyermekorvos, és általában véve is nagy az orvoshiány az országban. „Az új, fiatal orvosoknak problémás szerződést kötniük a biztosítókkal” – tette hozzá Peter Visolajský, az Orvos Szakszervezet vezetője.

A szakma éppen ezért kiöregedőfélben van, ráadásul a rendelők működtetése minden korábbinál költségesebb az energiaválság idején.


(noviny.sk)