Egyre több pedagógusi állásra keresnek jelentkezőt

2021. június 10. - 20:49 | Belföld

Egyre több pedagógusi állásra keresnek jelentkezőt, májusban 680 ilyen hirdetést tettek közzé a munkaadók, június első hat napján pedig további 181-et. Az iskolák az Edujobs.sk oldalon teszik közzé hirdetéseiket, tájékoztatta a TASR hírügynökséget Nikola Richterová, a Profesia PR-menedzsere.

Egyre több pedagógusi állásra keresnek jelentkezőt
Illusztrációs felvétel (TASR)

Idén májusban 266-tal több állásajánlatot tettek közzé az iskolák, mint tavaly májusban. Áprilisban, májusban, júniusban teszik közzé a legtöbb ilyen állásajánlatot, majd augusztusban ismét megugrik ezek száma.

„Az ilyen hirdetések 65 százalékát alapiskolák adják fel, országos szinten a felső tagozaton van a legnagyobb tanerőhiány, főleg fizika-, matematika- és informatikatanárokra lenne szükség”

- részletezte Richterová.

A fővárosban a legnagyobb a tanárhiány, az álláshirdetések felét ottani iskolák tették közzé. A második a nagyszombati régió (12 százalék).

„Kevesen érdeklődnek azonban a tanári állások iránt, az iskolák rendre ezzel kénytelenek szembesülni”

- jegyzete meg Richterová. Míg 2020 májusában kilencen érdeklődtek egy ilyen állás iránt, ma 5-en érdeklődnek a részletekről.

Több jelentkező van az oktatásügyben meghirdetett nem pedagógiai állásokra, májusban egy ilyen álláshirdetésre átlagban 16-an reagáltak.

„Ilyen például a portási állás, a takarítói munka, a karbantartó, az adminisztratív munkaerő, a titkárnő, vagy a gazdasági ügyintéző és a könyvelői állás”

- zárta Richterová.

TASR