Egyre több a túlsúlyos gyerek Szlovákiában

2022. május 31. - 16:53 | Tech

Szlovákiában a gyerekek több mint 20 százaléka túlsúlyos. A számuk 2019 óta két százalékkal nőtt – derül ki az NMS Market Research felméréséből, amelyet idén márciusban végeztek 907 szülő bevonásával, akiknek gyermeke 8 és 11 év közötti.

Egyre több a túlsúlyos gyerek Szlovákiában
Fotó: TASR - illusztráció

A felmérés szerint a túlsúlyt leginkább a mozgás, a cukros italok fogyasztása és a reggeli befolyásolja. Azok a gyerekek, akik hetente egyszer-kétszer reggeliznek, gyakrabban túlsúlyosak, mint azok, akik minden nap reggeliznek. Szintén elsősorban azok a gyerekek túlsúlyosak, akik több édes üdítőt isznak.

"Pozitív eredmény viszont, hogy 2019 óta nőtt a gyermekek fizikai aktivitásának gyakorisága. A túlnyomó többség, konkrétan a gyerekek 94 százaléka hetente legalább egy nap sportol, közel 26 százaléka pedig minden nap" – áll a felmérés értékelésében.

A felmérés eredményei azt is kimutatták, hogy egyre több gyerek küzd bizonyos ételallergiával, mint a laktóz- vagy a gluténallergia. Míg 2017-ben ez az arány kilenc százalék volt, addig két évvel később már tíz százalék, a legutóbbi, 2022-es felmérés szerint pedig a gyerekek 12 százalékát érinti.


(TASR)