Egyre többen beszélnek az oltás kötelezővé tételéről. Még két hetünk maradt hátra

2021. július 30. - 10:42 | Belföld

Az egészségügyi minisztérium egyik intézetének korábbi vezetője szerint hasznos lenne az oltás kötelezővé tétele.

Egyre többen beszélnek az oltás kötelezővé tételéről. Még két hetünk maradt hátra
Illusztrációs felvétel (TASR)

Martin Smatana úgy véli, hogy ez annak ellenére igaz, hogy még nem használtuk ki az önkéntes oltakozás összes lehetőségét. A szakember meggyőződése, hogy az államnak még komoly lehetőségei vannak arra, hogy "normális" módon növeljük az átoltottságot. Hiszen nemrég indult a háziorvosok oltási kampánya, amihez az üzemek is csak most csatlakoztak. Ugyanakkor Smetana azt mondja, nincs sok időnk, a koronavírus harmadik hulláma már itt van, Szlovákiában.

Legfeljebb két hetünk van még - állítja a szakértő. Azt követően meg kellen fontolni az egészségügyi alkalmazottak, a szociális szolgáltatásokat nyújtó személyek, valamint a kockázatosnak tartott korcsoporthoz tartozó idősek kötelező vakcinázását.

Megjegyzi, hogy az egészségügyisek már amúgy is kötelezően megkapják a Hepatitis B vírus elleni oltást, és a gyerekek pedig vagy 10 különböző betegség elleni vakcinával oltják be.

A hivatalos oltási stratégia szerint a lakosság 60 százalékát kellene beoltani, de a delta variánssal kapcsolatban már minimum 80 százalékról beszélnek. Ha a jelenlegi tempóban haladna az injekciózás, csupán januárban érnénk el a 60 százalékos átoltottságot és márciusban a 80-at. Persze, mindez akkor lenne így, ha lenne elég érdeklődő. Ami meg a gyerekek oltását illeti, az azért lenne fontos, mert bár igaz, hogy a fiatalokat nem dönti le a lábáról a Covid, de ha elkezdődik az iskola, a betegség hordozójaként veszélyt jelentenének a hozzátartozóikra nézve.

(cas)