Egyre többen duruzsolnak Krajčí fülébe, hogy engedélyezze a Sputnyik V szlovákiai alkalmazását

2021. február 21. - 08:41 | Belföld

A parlamenten kívüli SNS és Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője is amellett teszi le voksát, hogy Marek Krajčí egészségügyi miniszter hatásköréből kifolyólag engedélyezze az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina alkalmazását Szlovákiában. Krajčí egyelőre nem mondott egyértelmű igent.

Egyre többen duruzsolnak Krajčí fülébe, hogy engedélyezze a Sputnyik V szlovákiai alkalmazását
Fotó: TASR

Igor Matovič miniszterelnök pénteken délután bejelentette, hogy kétmillió adag Szputnyik V vakcina szállításáról egyezett meg az orosz féllel, az oltáshoz azonban még hiányzik a vakcina hazai engedélye. A kormány csütörtökön ugyan nem fogadta el azt a határozatot, amely felhatalmazta volna Marek Krajčí egészségügyi minisztert a Szputnyik V hazai engedélyezésére, mert a Za ľudí nem értett vele egyet, de az engedélyhez nem kell a kormány jóváhagyása, azt Marek Krajčí miniszter saját hatáskörben is kiállíthatja.

Igor Matovič miniszterelnök pénteken azt kérte a miniszterétől, hogy adja meg az engedélyt. „Örülnék neki, ha Marek Krajčí élne ezzel a hatáskörével, és aláírná ezt a kormány határozata nélkül is” – jelentette ki a kormányfő.

Hasonló véleményen van Andrej Danko, a parlamenten kívüli SNS elnöke is, aki felszólította Krajčít, hogy írja alá az engedélyeztetést. „Krajčí miniszternek egyedi lehetősége van, hogy jóvátegye minden hibáját, amit eddig a koronavírus-járvány elleni harcban elkövetett” – jelentette ki Danko, majd hozzátette: ha az oltás az egyike azon kevés lehetőségnek, amellyel meg lehet gátolni a vírus további terjedését, akkor a Sputnyik V az egyik legerősebb fegyver a vírus ellen.

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióelnöke továbbra is bízik Krajčíban annak ellenére, hogy karácsony előtt nem vezetett be szigorúbb lockdownt. Šipoš szintén amellett szavazna, hogy az egészségügyi miniszter engedélyezze az orosz vakcinát. Szerinte, ha a Za ľudí pártnak nem lennének fenntartásai a vakcinával szemben, akkor Krajčí már rég megtette volna.

Šipoš elutasította a Veronika Remišová-vezette párt érveléseit, miszerint az embereken kísérleteznének az orosz vakcinával. Rámutatott, hogy a Szputnyik V-t több mint 25 országban, köztük Magyarországon is alkalmazzák.


TASR/para