Egyre többen fizetnének több száz eurót az oltásért, szuri nélkül

2021. augusztus 23. - 08:50 | Belföld

A vakcina nem kell, de több száz eurót fizetnének érte, ha kapnak róla igazolást.

Egyre többen fizetnének több száz eurót az oltásért, szuri nélkül
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Szűk két héttel ezelőtt egy magyarbéli (Veľký Biel - Szenci járás) doktornő számolt be róla a Facebook-oldalán, hogy egy páciense (nem a képen lévő) azzal látogatta meg, hogy oltási igazolást szeretne. "Figyelmeztettem, hogy ez az egészségügyi dokumentáció meghamisításának bűntényére való felbujtás. Erre ő megkérdezte, hogy milyen bűncselekmény, mikor ő senkinek nem beszélne róla. Csodálkozott rajta, hogy engem feldühített egy ilyen tisztességes ajánlat, miközben ő fizetne is érte" - fogalmazott. Az ajánlatot természetesen ezután sem fogadta el.

A Markíza utánajárt, hogy ilyen esetek előfordulnak máshol is, és nem is csak elszórtan. Egy kisebb Malacky-i oltóközpontban dolgozó hölgy például arról számolt be, hogy már legalább tíz ilyen esetük volt, hogy valaki csak a papírt kérte. Elmondta, hogy mivel kisvárosról van szó, előfordul, hogy egy magántelefonszámon szólítja meg őket valaki ismerősi alapon, de az is, hogy bement az oltóközpontba ezt kérni, azt állítva, hogy ez teljesen hétköznapi dolog.

Azt, hogy ilyesmi iránt valóban létezik kereslet, Juraj Droba, Pozsony megye elnöke is megerősítette. Az ilyesmit elsősorban olyan helyen kérik, ahol a Johnson & Johnsson egyadagos vakcinájával oltanak. A páciensek pedig a jelek szerint 200-600 eurót is hajlandók fizetni érte.

Az ilyesmit nem könnyű leleplezni, de ha kiderül, az orvosra börtön várhat, és a páciens sem ússza meg büntetés nélkül. Michal Szeiff pozsonyi kerületi rendőrszóvivő elárulta, hogy a szenci járásbeli esetet egyelőre szabálysértésként vizsgálják, ugyanakkor az eljárás során felmerülő információk alapján sor kerülhet az átminősítésére.

(TVnoviny.sk)