Egyre többet beszélnek az intézkedések enyhítéséről, a szakértők szerint változások jöhetnek a COVID-automatában

2021. április 4. - 08:41 | Belföld

Az utóbbi napokban jelentős mértékben csökkent a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma és az új pozitív esetek aránya. A politikusok egyre többször emlegetik az intézkedések enyhítését és az egyes évfolyamok tanulóinak visszatérését az iskolákba. A szakértők viszont figyelmeztetnek: ha a COVID-automata szerint történne az enyhítés, akkor meg kellene azt változtatni.

Egyre többet beszélnek az intézkedések enyhítéséről, a szakértők szerint változások jöhetnek a COVID-automatában
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az elmúlt napokban pozitív hírek érkeztek a szlovákiai járványhelyzet alakulásáról: csökkent a reprodukciós szám és egyre kevesebb fertőzöttet kezelnek a kórházakban.

Ivan Bošňák adatelemző szerint már egy hónapja csökken a kórházakban kezelt fertőzöttek száma. Az adatok szerint március elején volt a legrosszabb a helyzet, azóta ezerrel mérséklődött a páciensek száma – pénteken például 101-gyel.

Viszont Szlovákián belül eltérő a helyzet, főként északon kritikus. Továbbra is sok páciensnek súlyos az állapota, naponta pedig átlagosan 70-nel nő az elhunytak száma. Bošňák szerint ez az állapot áprilisban és májusban sem változik majd. Jó hír viszont, hogy csökken az új fertőzöttek átlaga az elmúlt hét napot illetően.

Érthető tehát, hogy egyre gyakrabban emlegetik az intézkedések esetleges enyhítését. „Az automatát sosem próbáltuk ki enyhítő fázisban. Ez azt jelenti, hogy nem tudjuk pontosan, mi történik majd. Ebből kifolyólag az átfogó értékelésbe, amely meghatározza az enyhítések feltételeit, beilleszteném az újraoltások százalékos arányát is“ – nyilatkozta a Noviny.sk-nak Martin Smatana, az Egészségpolitikai Intézet egykori igazgatója.

Richard Kollár, a pozsonyi Comenius Egyetem Matematika, Fizika és Informatika Karától elmondta, hogy az utóbbi két hét adatait értékelik ki, de a megváltoztatott intézkedések az elkövetkező hetekben lesznek érvényesek. „Ebből a szempontból a kórházban kezeltek száma visszatekintést jelent, ezért minimális mértékben kellene számításba venni“ – tette hozzá Kollár.

A korábban az egészségügyi minisztériumot ideiglenesen irányító Eduard Heger két héttel ezelőtt azt mondta, hogy a COVID-automata jól van beállítva, ma már viszont azt hallani, hogy a konzílium és a járványügyi bizottság tagjai bizonyos változtatásokról egyeztetnek. Hogy pontosan mik ezek, valószínűleg a húsvéti ünnepeket követően kiderül.


(noviny.sk)