Egyre valószínűbb, hogy így vagy úgy, de Szlovákia részt vett a nemzetközi emberrablásban

2023. január 30. - 12:52 | Belföld

Egyre inkább megerősítést nyer, hogy Szlovákia részt vett a vietnami állampolgár elrablásában 2017 nyarán. Ami továbbra sem világos, hogy Szlovákiát ez ügyben átverték vagy sem.

Egyre valószínűbb, hogy így vagy úgy, de Szlovákia részt vett a nemzetközi emberrablásban
Trinh Xuan Thanh (Archív - TASR)

A német legfelsőbb bíróság elítélt egy másik személyt Trinh Xuan Thanh vietnami állampolgár elrablásának ügyében: Le Anh Tu öt év börtönbüntetést kapott hétfőn Berlinben.

A háromtagú testület megerősítette a berlini ügyészség gyanúját a vádlott kapcsán, aki Szlovákiában is járt – a kamerafelvételek alapján egy kisteherautót vezetett, benne az elrabolt személlyel, egészen a pozsonyi Bôrik kormányszállóig.

Innen szállították a reptérre a vietnami titkosszolgálat tagjaival együtt, majd a kormánygéppel – amelyet Robert Kaliňák akkori belügyminiszter ingyen adott kölcsön – Moszkvába repültek.

„A német bíróságok nem vonják kétségbe, hogy az elrabolt személy a szlovák kormány különgépén repült, de azt nem állítják, hogy erről Szlovákia előre tudott. Nem vonják kétségbe, hogy a vádlott Bôrik hotelben volt, mert léteznek róla kamerafelvételek” – idézi a Denník N az RTVS riporterét, Tibor Macákot.

Míg Szlovákiában még csak a nyomozás folyik, Németországban ez már a második ítélet az ügyben. Az első már jogerőre emelkedett, ez utóbbi ellen valószínűleg fellebbezni fognak, így a fellebbviteli szerv dönt majd.

Le Anh Tu tagadja bűnösségét, annak ellenére, hogy a bíróság közölte vele, amennyiben együttműködik, enyhébb büntetésre számíthat. A férfi az emberrablás után Vietnamba ment, de öt év után tavaly áprilisban visszatért Prágába, ahol őrizetbe vették és kiadták Németországnak.

"Csak feltételezem, hogy azért, mert meg akarta látogatni az ott élő édesanyját" – magyarázta az elrabolt személy jogi képviselője, Petr Schlagenhauf a Denník N-nek. „Lehet, azt hitte, hogy öt év után ez senkit sem fog érdekelni, de ez csak az én spekulációm. Az ügyet irányító berlini rendőrség igazán kiváló munkát végzett. Kitűnő, precíz munka. Mindent bizonyítani tudnak, ami a vádiratban szerepel" – folytatta.

Bár eleinte úgy gondolták, Le Anh Tu beismeri tettét, nem így történt. „Az ügyész bizonyítani tudja, hogy ő vezette az autót egészen Bôrikig” – mondta ugyancsak az ügyvéd.

Az ügy előzményei:

  • Trinh Xuan Thanh vietnami vállalkozót és az ottani kommunista párt volt tisztviselőjét a gyanú szerint 2017 júliusában hurcolták Németországból Vietnamba. A férfi menedékjogért folyamodott Németországban, és a német hatóságok védelme alatt állt.
  • Németország a nemzetközi jog Vietnam általi megsértésének gyanújával indított eljárást, és vizsgálja az ún. szlovák nyomot, illetve azt a lehetőséget is, hogy a szlovák kormánygépet használták fel az emberrablásra.
  • A szlovák kormány különgépét 2017. július 26-án vette igénybe a vietnami nagykövetség, és fennállt a gyanú, hogy ezen csempészték ki a schengeni zónából Trinh Xuan Thanh vietnami vállalkozót, akit hazájában bíróság elé akartak állítani. Robert Kaliňák korábbi belügyminiszter volt az, aki 2017 nyarán fogadta a vietnami delegációt, és kölcsönadta számukra a szlovák kormány különgépét.
  • 2021 márciusában Maroš Žilinka főügyész azt állította, egyetlen bizonyíték sem létezik arra vonatkozóan, hogy a vietnamit Prágából Szlovákiába szállították. Ez volt az első olyan eset, amikor Žilinka menekült az újságírók kérdései elől, és a politikai szereplők is bírálták, amiért nem kaptak válaszokat.
  • Németországban közben 2022 őszétől már egy jogerős ítéletben is szerepel az útvonal Pozsonyon keresztül, ezt nem kérdőjelezik meg, hanem tényként kezelik.

(DenníkN/para)