Egyre zakkantabb a török államfő, már mindenért hisztizik, mint egy vén díva

2020. október 27. - 21:59 | Külföld

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden feljelentést tett Geert Wilders, az iszlámellenes holland Szabadságpárt (PVV) vezetője ellen sértő Twitter-bejegyzése miatt - jelentette az NTV török hírtelevízió.

Egyre zakkantabb a török államfő, már mindenért hisztizik, mint egy vén díva
twitter

A panaszt Erdogan egyik ügyvédje, Hüseyin Aydin nyújtotta be. Szerinte Wilders bejegyzései a török államfő becsületét, méltóságát sértik, és nem maradnak a véleménynyilvánítás szabadságának keretein belül. Wilders múlt szombaton a mikroblogján terroristának nevezte Erdogant.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter vasárnap ugyancsak a Twitteren azt írta, hogy Wilders "hasznot próbál húzni az iszlám- és az idegenellenességből". Egyúttal figyelmeztetett: "eljött az ideje, hogy Európa megálljt parancsoljon fasiszta mentalitású pimasz politikusainak". Wilders erre úgy reagált, hogy "a törökök mérgesek, mert terroristának neveztem Erdogant". "Az igazság néha kellemetlen, de attól még nem kevésbé igaz" - fűzte hozzá a bejegyzésben. A török elnök vasárnap azt üzente Wildersnek, hogy "tudnia kellene, hol a helye".

Mark Rutte holland miniszterelnök védelmébe vette Wilderst Erdogannal szemben. "Van egy üzenetem Erdogan számára, ami nagyon egyszerű. Hollandiában a szólásszabadságot a legnagyobb értékünknek tartjuk, aminek része politikusok karikírozása" - üzente Rutte a török államfőnek a sajtón keresztül.

Wilders egy olyan karikatúrát osztott meg a Twitteren, amelyen Erdogan látható, a fején egy bombával, amelynek ég a kanóca, utalva Kurt Westergaard dán karikaturista alkotására, amelyen ugyanez a kép látható Mohamed próféta fejével.

A holland kormányfő szerint az olyan kereset, amelyet Erdogan nyújtott be egy képviselővel szemben, a szólásszabadság korlátozásával fenyeget. "Nem félek attól, hogy Geert Wilders hagyja magát megfélemlíteni, hogy enyhít kijelentéseinek súlyán, egyszerűen azt fogja továbbra is mondani, amit akar, de attól még mások kétségüknek adhatnak hangot ezzel a panasszal kapcsolatban" - hangsúlyozta Rutte, aki szerint Erdogan átlépte a politikai vita határait. Rutt kijelentette, hogy "minden lehetséges diplomáciai szinten" Törökországhoz fordul, hogy kifejezésre juttassa elutasítását a keresettel szemben.

Erdogan a napokban Emmanuel Macron francia államfővel is összetűzésbe került. A vita kiváltói azok az erőteljes intézkedések voltak, amelyeket Macron az iszlám fundamentalizmussal szemben hozott, miután Franciaországban a közelmúltban brutálisan meggyilkoltak egy tanárt, aki Mohamed-karikatúrákat mutatott be egy órán.

A török államfő szerint Macronnak fogalma sincs a vallásszabadságról, és szombaton azt üzente francia kollégájának, hogy vizsgáltassa meg elmeállapotát. Erre válaszul Párizs hazarendelte konzultációra ankarai nagykövetét, Macron pedig elfogadhatatlanak nevezte Erdogan szavait, és azt követelte, hogy "változtasson politikai irányvonalán, mert minden vonatkozásban veszélyes".

A török elnök hétfőn már arra szólította fel országa lakosságát, hogy egyáltalán ne vásároljanak francia termékeket.

MTI