„Egyszer segített, máskor nem” – Hamran István elmondta, milyen volt a kapcsolata Kaliňákkal

2022. május 12. - 15:21 | Belföld

Hamran István országos rendőrfőkapitány az Aktuality.sk-nak adott terjedelmes interjút, amelyben arról is beszélt, milyen volt a kapcsolata a korábbi belügyminiszterrel, Robert Kaliňákkal, illetve visszafogottabban fog-e kommunikálni.

„Egyszer segített, máskor nem” – Hamran István elmondta, milyen volt a kapcsolata Kaliňákkal
Hamran István (Fotó: Képarchívum)

Az országos rendőrfőkapitány elmondta, szakmai kapcsolatban álltak Robert Kaliňákkal. „Akkor ismerkedtünk meg, amikor McRaven admirális Szlovákiába jött. Elég humoros volt, először találkoztunk, és ugyanolyan nyakkendőt viseltünk. Azt mondta, hogy jó ízlésem van” – emlékezett vissza Hamran, aki szerint Kaliňák barátságos, joviális volt.

„Amikor a különleges egység vezetőjeként szükségem volna valamire, mindig nyitva állt az ajtója előttem. Egyszer segített, máskor nem” – tette hozzá.

A rendőrfőnök szerint akkor még nem volt világos, hogy Kaliňák milyen struktúrákat hajlandó eltűrni a rendőrségen, elődjére, Tibor Gašparra pedig úgy tekintett, mint Kaliňák jelöltje. „Később megértettük, hogy Gašpar inkább a nyitrai ágazat jelöltje volt Robert Fico révén. Gašparnak még az sem okozott gondot, hogy megkérdőjelezze Kaliňák belügyminiszter döntéseit” – jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy nem gondolja-e, hogy visszafogottabban kellene kommunikálnia, hogy arra korábban a főügyészség is felszólítőtta, Hamran azt felelte, eljött az ideje, hogy nevén nevezzenek bizonyos dolgokat.

„Nem vagyok diplomata. Ha az akarnék lenni, megkérném Korčok minisztert, hogy fogadjon a szolgálatába. Rendőrfőnök vagyok, és nem vagyok sem vak, sem süket. A nem tetsző dolgokat próbálom úgy megnevezni, hogy azok ne csak számomra, hanem a nyilvánosság számára is érthetőek legyenek” – fogalmazott.


(aktuality.sk)