Egyszeri támogatással és más módokon is segíti a Dunaszerdahelyen lakó ukrajnai menekülteket a város

2022. március 30. - 07:00 | Régió

A támogatás egy átmeneti időszakra szól, amíg a háború elől menekülő, és városban elszállásolt személyek megkapják az állami segélyt. Az önkormányzat városi rendeletek módosításával is reagál a menekülthelyzetre.

Egyszeri támogatással és más módokon is segíti a Dunaszerdahelyen lakó ukrajnai menekülteket a város
Archív felvétel - Cséfalvay Á. András

Hájos Zoltán polgármester a keddi képviselő-testületi ülésen arról tájékoztatott, hogy összehívta a városi válságstábot, melyen arról egyeztetett a munkaügyi hivatal igazgatójával, az idegenrendészeti hivatal vezetőjével, a járási hivatal válságkezelési főosztályának képviselőjével, a rendőrkapitánnyal és a városháza osztályvezetőivel, hogy mely feladatokat kell majd ellátni a menekülőkkel kapcsolatosan, és hogyan tudnának ezeknek elébe menni.

Szóba került, hogy az Ukrajnából érkezők jórészt ideiglenes menedéket kérnek Szlovákiától – ez az egyik formája annak, hogy hosszabb távon itt tartózkodhassanak. Mindez lehetővé teszi számukra a munkavállalást és az ingyenes alapvető orvosi ellátást is, gyerekeik számára pedig az oktatásban való részvételt.

Az országba eddig mintegy 283 ezren érkeztek, közülük azonban 55 ezren folyamodtak ideiglenes menedékért, ami 2023 márciusáig van érvényben.

A háború elől menekülők különböző helyeken találnak ideiglenes vagy tartós szállásra, és a szociális hivatalhoz fordulhatnak segélyért. Míg azonban azt megkapják, egy hónap is eltelik, Dunaszerdahely pedig erre az átmeneti időszakra reagál a most nyújtandó támogatással.

Hájos Zoltán közölte, saját hatáskörén belül 30 ezer eurót különített el erre a célra, ebből fedezik a közeljövőben ellátandó feladatokat és segélyeket. Felnőtt személy 30 euró, felnőtt személy gyermekkel pedig 50 euró egyszeri támogatásra tarthat igényt.

„Sok ukrán vendégmunkás dolgozik Szenc vagy Galánta környékén, de sokan nem tudják, hova menjenek. Többen konkrét címre érkeznek, városunk területén legalább 35 ilyen személyről tudunk. A mostani beterjesztés arról szól, hogy amíg az állam nem folyósítja az igényelt segélyt számukra, a Dunaszerdahelyen tartózkodó személyeknek a város nyújt egyszeri támogatást” – fejtette ki a polgármester. Ennek feltétele, hogy az illető Ukrajnából érkezve már rendelkezzen egy tolerált itt tartózkodásról szóló dokumentummal, az idegenrendészeten vagy a városi hivatalban jelentse be dunaszerdahelyi címét, egyszersmind folyamodjon a szociális hivatalhoz állami segélyért. Amikor bekerülnek az illetők az állami szociális rendszerbe, és havi segélyt kapnak, már nem igényelhetik a városi támogatást.

Ez a fajta segélyezés arra az időszakra érvényes, amíg a város saját általános rendeleteivel is reagál a kialakult helyzetre. A városi rendeletek módosításának ugyanakkor megvan a maguk procedurális folyamata, és egy-egy módosítást 15 napra közzé kell tenni a városháza faliújságán, valamint weboldalán, mielőtt az jóváhagyásra kerül.

Antal Ágota független képviselő javaslatára a testület megegyezett abban, hogy a lehető legkorábbi időpontban rendkívül plénumon határoznak a vonatkozó városi rendeletek módosításáról.

Hájos Zoltán közölt néhány példát, milyen irányban módosulhatnak a városi rendeletek.

Olyan szállásadóknak, akik menekülteknek biztosítanak szállást, elengedik a vendégéjszakák után fizetendő szállásadói illetéket. Az ideiglenes menedékkel bíró személyek ingyenesen használhatnák a városi tömegközlekedés buszait, gyermekeik pedig az iskolai klubokat, illetve az ebédjük rezsiköltségét is nullára csökkentenék. Az ellátásukba bekapcsolnák a Gastro DS-t.

Ezek viszont olyan konkrét intézkedések, melyeket városi rendeletben kell rögzíteni és csak később van rá mód.

Bugár György (Szövetség) képviselő számolt be arról, hogy a bősi menekülttáborban tulajdonképpen teltház van, ami több mint 700 embert, köztük kb. 250-280 gyermeket jelent, a járás területén pedig egyéneken és civil szervezeteken kívül több cég is adományokat gyűjt.

Dunaszerdahelyen a Smetana ligeti alapiskolába már mintegy 21-22 gyermeket helyeztek el, akiket szüleik visznek minden reggel, és kapnak tízórait. Ezek a családok a katolikus karitásznál is jelentkezhetnek adományokért.

„A dunaszerdahelyi rászoruló családok ugyanazt megkapják, mint eddig, ezen felül tudunk biztosítani, egyelőre korlátlanul a menekültek számára is olyan adományokat, amire szükségük van” – fogalmazott.

A háborús menekültek egészségügyi ellátását a megye biztosítja, és már született döntés arról, hogy az ide érkező menekültek ugyanolyan ellátásban részesülhetnek, mint a helyiek, a lakhelyük szerinti körzeti orvosok láthatják el őket vagy gyermekeiket.

Karaffa Attila alpolgármester beszámolt arról, hogy az önkormányzat létrehozott egy adományszámlát, amelyre eddig 2500 euró érkezett. A város ugyancsak adományokkal tudja támogatni a menekülteket. A sikabonyi közösségi házban megmaradt adománycsomagokat, amelyeket már nem tudtak elszállítani az ukrajnai testvérvárosba, Beregszászra, átszállították a Kodály Zoltán Alapiskolába, ahol keddenként és csütörtökönként 16 és 18 óra között osztanak szét a menekülteknek.

Hájos Zoltán beszélt arról is, hogy elképzelhető, a járási székhelyeken rendkívüli befogadóközpontokat alakítanának ki menekültek számára. Dunaszerdahely erre a célra adott esetben iskolai tornatermeket is fel tudna ajánlani, de első körben a fürdő területén található egyik panziót, illetve a városi hajléktalanszálló emeletét javasolta. Elszomorítónak tartja ugyanakkor, hogy szükség esetén a járási hivatalok polgári védelmi osztályai nem igazán tudnának biztosítani a szálláshelyekre tábori ágyakat.

(SzT)