Egyszerre lettek lovasok és színészek a Hetényben táborozó gyerekek

2016. szeptember 1. - 15:16 | Kultúra

A hetényi Csavar Színház augusztus 22. és 26. között rendezte meg a II. Lovas-Színjátszó Tábort.

Egyszerre lettek lovasok és színészek a Hetényben táborozó gyerekek
Középen Gál Tamás, körülötte pedig a táborozók (KATTINTS A FOTÓRA, ÉS KÉPGALÉRIA NYÍLIK!)

“Mindig is nagy álmom volt, hogy továbbadjam azt a tudást, amelyre ezidáig szert tettem, legyen szó a színművészetről vagy a lovaglásról”

– mondta el a Paraméternek Gál Tamás Dosky-díjas színművész, a Csavar Színház alapítója.

A hetényi (Komáromi járás) napközi táborban minden nap fél napot a lovaglásnak, fél napot pedig a színjátszásnak szenteltek. A lovasoktatást Gál Tamás saját lovaival végezték – melyek mind a gyermekek oktatására, mind a profi lovaglásra alkalmasak. A táborban résztvevő gyerekek közül öt nap alatt mindenki eljutott az ügetésig – természetesen védőfelszerelésben: mellényben és sisakban –, tehát az alapokat mindenkinek sikerült elsajátítania.

“Nagyon boldog vagyok, hogy a két lovammal, Akhilával és Csillaggal végezzük az oktatást, tíz év munkája van abban, hogy ezek az állatok alkalmasak erre a célra is. A gyerekek imádják őket, úgy vannak itt velünk, mintha kiskutyák lennének. Ugyanakkor a biztonságra is végig nagyon odafigyeltünk, így nem is történt baleset vagy sérülés” – ad hangot örömének a színművész.

Öt nap, öt jelenet

A Csavar Színház táborában a gyerekek – a lovaglás mellett – elsajátíthatták a színjátszás alapjait is, öt nap alatt összehoztak egy öt jelenetből álló előadást is, melyet az utolsó napon egy 50 perces műsor keretében elő is adtak szüleik, családtagjaik előtt.

Gál Tamás arra is válaszolt, hogyan fér meg egymás mellett a két teljesen különálló dolog, a lovaglás és a színjátszás, illetve hogy mennyire fogékonyak a gyerekek a kettőre egyszerre – hiszen délelőtt lovagolnak, délután pedig a színjátszást gyakorolják.

Szerintem minden emberben ott van a lovas – mindenki tud lovagolni –, és minden emberben ott a színész is – mindenki tud előadni. A kettő szerintem teljesen összefügg, lovaglás közben a lovasnak a lóval kell összhangban lennie, a színpadon pedig a partnerével és az egész környezetével. A gyerekek rendkívül élvezik mindkettőt. Amikor a mozgásban, a kintlétben elfáradnak, akkor kezdődik egy más, lelki odafigyelést igénylő munka, a színjátszás. Így teljesedik ki minden nap”

– mondja Gál.

Idén összesen 28 – nyolc és tizenhat év közti – gyermek és kamasz táborozott Hetényben. Gál Tamás – aki maga is gyerekkorában ismerkedett meg a színjátszással, úgy véli, hogy a táborozók között legalább öt-hat gyermek is van, akik bátran választhatják a színész szakmát, hiszen minden ehhez kellő adottsággal rendelkeznek. “Persze ebből nem kell messzemenő következtetéseket levonni, egyesek tizenévesként még zárkózottabbak, és tehetségük csak később kerül a felszínre” – teszi hozzá a színművész.

A Csavar Színház Lovas-színjátszó Táborának megvalósulását a Bethlen Alapítvány támogatta. A résztvevő gyermekek szüleinek egy szimbolikus összeggel kellett hozzájárulniuk a táboroztatáshoz, amit a Csavar Színház teljes egészében a hetényi Tarczy Lajos Alapiskola támogatására fordít.

“Nekünk hatalmas öröm, hogy továbbadhatjuk tudásunkat, tapasztalatainkat. Számunkra ez a világ legtermészetesebb dolga: ahogy telnek az évek, összeszeded a puttonyodba a tudást, és egy idő után ezt a puttonyt kiüríted. Minél idősebb az ember, annál többet szeretne tanítani, annál több mondanivalója van” – nyilatkozta a Paraméternek Gál Tamás, aki bízik benne, hogy az elmúlt sikeres évfolyamok után a tábor jövőre is megvalósulhat, és a Csavar Színház 2017-ben újra együtt táborozhat a gyerekekkel ugyanitt, Hetényben.

(para)