Egyszerre tartanák a megyei és a helyhatósági választásokat

2016. november 1. - 13:56 | Belföld

A kormány tervei szerint 2022-től egyszerre tartanák a megyei és a helyhatósági választásokat. A javaslat a Smer-SD és a Híd képviselőitől származik, de ehhez alkotmányt kéne módosítani, ahhoz pedig az ellenzék szavazataira is szükség van.

Egyszerre tartanák a megyei és a helyhatósági választásokat
Fotó: TASR - illusztráció

A megyei és a helyhatósági választásokra jelenleg külön-külön kerül sor. A következő megyei választások 2017-ben, vagyis jövőre lesznek, a helyhatósági választásokra - melyeken a polgármestereket és az önkormányzati képviselő-testületek tagjait választják - pedig 2018-ban kerül sor.

A két választás közti egyéves különbséget a következő módon küszöbölné ki a törvényhozás:

• még a jövő évi megyei választások előtt hoznának egy törvényt, amellyel négy évről öt évre hosszabbítanák meg a megyei önkormányzatok mandátumát,

• ezzel elérnék, hogy 2022-ben egyszerre legyenek a megyei és a helyhatósági választások,

• majd ezt követően újra négy évre rövidülne a megyei önkormányzatok megbízatási időszaka, és innentől már egyszerre tartanák a két választást.

A politikusok a változtatástól magasabb részvételt remélnek - ugyanis a megyei választások önmagukban egyáltalán nem mozgatják meg a választópolgárok fantáziáját. Ráadásul a lebonyolítás is olcsaóbb volna, ha a megyei választásokat nem külön tartanák.

A voksolásra 2022-től ugyanabban az időben, ugyanazokban a szavazóhelyiségekben kerülne sor, viszont a megyei, illetve a helyhatósági választások szavazóurnái és szavazólapjai a könnyebb megkülönböztetés érdekében más-más színűek volnának.

(tasr/parameter)