Együtt fut a Vámbéry

2019. november 9. - 14:09 | Régió

1. GIMIT FUT névvel rendeztek futóversenyt péntek délután Dunaszerdahelyen.

Együtt fut a Vámbéry

A Vámbéry Ármin Gimnázium diákjai egy jótékonysági futóversenyen vettek részt péntek délután a dunaszerdahelyi városi sportcsarnok környékén kialakított egy kilométeres pályán.

Bár a rajt öt órakor volt, az emberek már négy óra körül ott voltak, versenyre készen. Ekkor helyezték el a pálya körül a mécseseket is. Praktikus okokból a futóknak megvilágították az utat, és adtak egy bizonyos alaphangulatot az eseménynek.

A szervezők a gimnázium mellett működő szülői szövetség és a Csallóközi Marathon Club voltak, de emellett az iskola vezetősége és a diáktanács is kivette a szervezésből a részét. Az alapötlet az volt, hogy a diákok együtt, egy közösséget alkotva mozogjanak.

Emellett a szponzorok minden egyes kilométer után, amit a diákok lefutnak, egy euróval támogatják a szülői szövetség további munkáját. Az egész eseményből megközelítőleg 850 euró folyt be.

Az iskola előzetes felmérései szerint nagyjából a diákok fele tervezett futni.

A helyszínen végül 123 diák versenyzett.

A tanulók és a tanárok mellett bárki regisztrálhatott a futásra, a gyerekek ingyenesen, felnőttek 5 euró nevezési díj fejében. Az iskolán kívüli résztvevők száma 65 volt. Nevezni lehetett 1, 3, 5, és 10 kilométeres távokra. A diákok többsége a kisebb távokból válogatott, mikor a rajtszámot kapták, de végül sokan megtoldották pár kilométerrel a saját magukkal szemben támasztott elvárásokat. A tanulók teljesítményét az osztályaikra szétírva is feljegyezték, és ebből végül kialakult az osztályátlag is.

Minden célba érkező egy-egy ajándékcsomagot és emlékérmet vehetett át, ezeket is a támogatók biztosították. A célvonal után a szervezők forró teával várták a versenyzőket. Az eseményen részt vevők szórakoztatásáról és a jó hangulatról folyamatosan szóló zenével gondoskodtak.

Miután mindenki célba ért, a gimnázium igazgatónőjének vezetésével lezajlott az eredményhirdetés.

A diákok 556 kilométert futottak összesen, a három legjobban teljesítő osztály a IV. A 3,2 kilométeres átlaggal, a IV. B 3,66 kilométeres átlaggal, és a III. A 4,06-os átlaggal voltak. Külön elismerésben részesült az az egyedüli, mozgásában korlátozott versenyző, aki sikeresen teljesítette az egy kilométeres távot.

A hangulat mindenki szerint nagyon jó volt, a diákok végig dokumentálták az eseményeket, amikor nem futottak. A Vámbéry Ármin Gimnázium vezetősége bízik benne, hogy ez nem egyszeri alkalom volt, hanem sikerül hagyományt teremteni.

A beszámoló eredetileg a ma7.sk számára készült.

(Márkus Emese)