Egyvalaki már biztos tudja, ki lesz az új rendőrfőkapitány

Erről Bugár Béla beszélt a köztévé vasárnapi vitaműsorában.

Egyvalaki már biztos tudja, ki lesz az új rendőrfőkapitány
Denisa Saková és Tibor Gašpar (Fotó: TASR)

"Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter már tudja, ki lesz Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány utódja" – véli Bugár Béla. A Híd elnöke erről a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) vasárnapi közéleti műsorában beszélt, hangsúlyozva: a rendőrfőkapitány kiválasztására és a rendőrséget felügyelő szervre vonatkozó új szabályozás hatékonyabb lesz a jelenleginél.

Bugár hozzátette: ő még nem ismeri az új rendőrfőkapitány nevét. „A miniszter asszony csütörtökön a parlamentben járt, és még nem akarta, vagy nem tudta megmondani. Szerintem már tudja, csak még nem akarja elárulni” – adott hangot a véleményének Bugár, aki feltételezi, hogy több név is szóba került. „Olyan embert kell találni, akinek tudatosítania kell, hogy a kinevezése csak egy meghatározott időre, mondjuk nyolc hónapra vagy fél évre szól, ez alatt az idő előtt semmi láthatót nem tud tenni, és kérdéses, hogy ezután indulni fog-e a posztért” – magyarázta a Híd elnöke. 

Bugár arra is utalt, hogy a rendőrfőkapitány kiválasztásának javasolt módján még finomítani kell. Az új javaslat szerint a jelölteket a parlament védelmi bizottsága is meghallgatná, végül pedig ez a bizottság választaná ki a leendő rendőrfőnököt. A pártelnök inkább egy olyan megoldást javasolna, hogy a bizottság x jelölt közül kiválaszt kettőt-hármat, a végső döntést pedig a belügyminiszter hozza meg.

Veronika Remišová (OĽaNO) ellenzéki képviselő szerint a rendőrfőkapitányt mindenképpen a belügyminiszter fogja kiválasztani ezután is, mivel a jelölteket meghallgató bizottság hét tagja közül négy a belügyi tárca munkatársa lesz. Remišová továbbá rámutatott: az új szabályozás értelmében a rendőrfőnök lényegében leválthatatlan lenne. A hét évben megszabott hivatali idő véleménye szerint arra szolgálna, hogy a koalíció hét évre bebetonozza a jelöltjét, hogy ha új kormány alakul, ne tudják eltávolítani őt, ahogy az Dušan Kováčik speciális ügyész esetében is történt.

(TASR)