Éhező állatokat ment a háború sújtotta Szíriában egy férfi

Újra akcióba lépett az a mentős, aki pár évvel ezelőtt azzal vált ismertté az interneten, hogy az ostromlott Aleppóban magukra hagyott macskákat és kutyákat vett a szárnyai alá, s ezúttal Idlíb tartományban próbál segíteni az egyedül maradt és éhező állatokon.

Éhező állatokat ment a háború sújtotta Szíriában egy férfi
Fotó: DPA International

„Pár hónapja felhívtak vidéki mentők Idlíbből, hogy az embereket igyekeznek kimenteni, de az éhező állatokon nem tudnak segíteni. Így hát úgy döntöttem, ismét belevágok”

- mondta el Mohammed Aláa Al-Dzsalíl.

Idlíb déli, felkelők kezén lévő része április óta ostrom alatt áll, és mintegy 400 ezer ember menekült el a környékről. A 44 éves Dzsalílnak már bevált módszere van; hajnali 5 és 7 óra között érkezik, amikor ritkák a légicsapások, és nekiáll felkutatni a magukra maradt állatokat.

„Jártam Hán Sejhúnban, Maarat al-Numánban, Kafr Nabilban, pedig lőtték a városokat, és bár nehéz volt, de a legtöbb éhező macskát sikerült kimenekítenem” – mondta el a férfi, aki több mint 200 macskát hozott magával az ostromlott területekről.

Dzsalíl 2014-ben kezdte menteni a macskákat. Akkor Aleppóban igyekezett segíteni a magányos állatokon, amelyeknek menhelyet is létrehozott.

„Kisfiú korom óta szeretek macskákról gondoskodni” - mesélte a férfi, aki elmondta, hogy régen hentesektől vásárolt maradékot, és azzal etette az utcán élő, kóbor állatokat.

„Nekem ez a hobbim. Az utcán élő kutyákat és macskákat etetem, mert tudom, hogy ők is éhesek”

– tette hozzá Dzsalíl.

„Az ősök arra tanítottak, hogy akinek könyörület van a szívében az emberek iránt, annak minden élő iránt könyörületesnek kell lennie”

- magyarázta a macskamentő.

Dzsalíl menhelyén egy időben 170 macska élt Aleppóban, de a helyet találat érte 2016 végén, és a legtöbb állat vagy elpusztult, vagy elmenekült. 22 macskával sikerült a város másik részébe menekülnie, ahol közösségi gyűjtés révén és a történetét elmesélő könyv bevételeiből sikerült egy farmot vásárolnia, ahol ma nem csak állatok találnak menedékre. Árvaház, orvosi szoba és óvoda működik a tanyán.

„85 gyerek él ott, 13-an közülük az édesapjukat és az édesanyjukat is elveszítették”

- emelte ki a mentő, aki arra számít, hogy a hamai és idlíbi harcok fokozódásával még több gyerek fog elárvulni.

„A gyerekek és az állatok szenvedik a legtöbbet a szíriai háborúban. Ezért én továbbra is segíteni fogok rajtuk” - húzta alá Mohammed Aláa al-Dzsalíl.

MTI