Éhínség törhet ki Aleppóban

2016. november 25. - 11:47 | Külföld

Az orvosoknak már dönteniük kell, hogy kit műtenek meg és kit hagynak meghalni – írja a 24.hu.

Kevesebb, mint tíz nap választja el az ostromlott Kelet-Aleppóban élőket attól, hogy éhínség törjön ki és életveszélybe kerüljenek az egészségügyi készletek kimerülése miatt – ezt a Fehérsisakosokként közismertté vált Szíriai Polgári Védelem közölte csütörtökön.

A segélyszervezet vezetője, Raed al-Száleh csütörtökön Stockholmba érkezett, ahol az alternatív Nobel-díjként számon tartott Right Livelihood Awardot vehette át, amellyel a szervezetet jutalmazták. Al-Száleh a Reutersnek elmondta: mások el sem tudják képzelni, milyen most a helyzet, az orvosok és segélyszervezetek már csak azt tudják használni, ami a bombázásokból megmaradt.

Az ENSZ Oroszország és Szíria jóváhagyását várja, hogy segélyt juttathasson el Kelet-Aleppóba. Az utolsó élelmiszersegély-adagokat több mint egy hete osztották ki. Az orvosok arra kényszerülnek, hogy kiválasszák, kiket tudnak megműteni, se elég orvos, se elég eszköz nincs. Al-Száleh közölte: az elmúlt két hónapban a Fehérsisakosok felszerelésük felét veszítették el, a mentőjárművekbe való üzemanyag is napokon belül elfogy.

A segélyszervezet vezetője bírálta Oroszországot, amely Bassár el-Aszad elnök mögé állt a konfliktusban.

"Azt gondolom, Oroszország azért hátrált ki a Nemzetközi Büntetőbíróságból, mert tudatában van annak, hogy háborús bűncselekményeket követ el Szíriában, és el akarja kerülni a felelősségre vonást"

– jelentette ki al-Száleh.


24.hu

Címkék: Aleppó, éhínség