Éhségsztrájkolnak a rabok egy börtönben a halálos ítéletek miatt

2018. november 20. - 08:50 | Külföld

Éhségsztrájkkal tiltakoznak egy szíriai börtönben a rabok a halálos ítéletek ellen - jelentette a brit központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) hétfőn.

Elítéltek tucatjai egy hete tartanak éhségsztrájkot Hama tartományban, az ország legnagyobb börtönében, így tiltakozva egyebek közt az utóbbi időben meghozott számos halálos ítélet ellen. A börtönben készített videofelvételeken az elítéltek táblákra írták a követeléseiket, amelyek közt az általános amnesztia is szerepel.

A sztrájk november 12-én kezdődött, miután halálra ítéltek tizenegy fogvatartottat. Amiatt is tiltakoznak, mert több elítéltet a Damaszkuszhoz közeli Szajjidnaja börtönbe akartak átszállítani, amelyet az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet egy jelentésében "vágóhídnak" nevezett az ott zajló tömeges akasztások és kínzások miatt.

"Az elítéltek most zajló éhségsztrájkja kíméletlenül emlékezteti a világot az igazságszolgáltatás kudarcára Szíriában" - áll a Human Right Watch (HRW) emberi jogi szervezet hétfői közleményében.

A fogvatartottak nagy része a 2011-es kormányellenes demonstrációkban való részvétel miatt tölti büntetését.

Az éhségsztrájkolók mobiltelefonjaik kamerájával készítettek felvételeket az eseményekről, amelyeket azóta több közösségi oldalon megosztottak.

A börtönben nem ez az első lázadás: 2016-ban is előfordult hasonló megmozdulás a fogvatartottak részéről, ekkor a börtön igazgatóját és a rendőrfőnököt is túszul ejtették. Az így tárgyalásra kényszerített börtönhatóságok végül beleegyeztek néhány fogoly szabadon engedésébe, illetve más elítéltek börtönbüntetésének a csökkentésébe.

Az ekkor kötött megállapodást a hatóságok és az elítéltek az utóbbi két évben tiszteletben tartották.


(MTI)