Éjfélkor bezár az ország, de a valódi kérdés az, hogy betartják-e az emberek a korlátozásokat

Lajos P. János | 2021. november 24. - 19:08 | Vélemény

Szerdán, szinte egész napos tárgyalás után döntött a kormány arról, hogy szerda éjféltől „lezárja” az országot, pontosabban korlátozza egyes gazdasági ágazatok működését. A javaslat enyhébb, mint amit a kormány járványügyi szakértői szerettek volna.

Éjfélkor bezár az ország, de a valódi kérdés az, hogy betartják-e az emberek a korlátozásokat
Marad a kutyasétáltatás (Fotó: TASR)

Két hétre lezár az ország, jelentette be a szerdán Eduard Heger kormányfő, több órás kormányülés után. A lezárás talán az utolsó pillanatban érkezik, a kórházakban 3200 embert ápolnak, és már nincs egy szabad lélegeztetőgép se. Az orvosoknak mérlegelniük kell, hogy ki kerülhet gépre, ki kaphat még egy kis esélyt arra, hogy túlélje a fertőzést.

Kis esélyt, hiszen a lélegeztetőgépre kerülők többségén már ez sem segít. Pedig van nagyobb esély is: a legtöbb betegnek elég lett volna beoltatnia magát.

A lockdown a gyakorlatban azt jelenti, hogy bezárnak a vendéglők – ott, ahol még nyitva voltak –, és legalább két hétig zárva lesznek a boltok, kivéve a legszükségesebb cikkeket árusítókat. Búcsút mondhatunk a kulturális rendezvényeknek is, és már biztos, hogy idén nem lesz karácsonyi vásár sem: legfeljebb tíz embert lehetne beengedni, de őket is csak akkor, ha ott akarják megtartani a napi munkaértekezletüket. Sportolni csak a járáson belül lehet, kutyát sétáltatni pedig csak a lakás közelében. A kijárási tilalom alóli legtöbb kivétel reggel öt és este nyolc között érvényes.

Az iskolákat – sok diák legnagyobb sajnálatára – nem zárja be a kormány. Viszont meghagyta azt a kiskaput, hogy a regionális közegészségügyi hivatal tegye ezt meg helyette, a járvány alakulásától függően. Heger ugyan állítja, nem politikai döntést hoztak, de azért érezhetően enyhébb lett a kormány határozata a konzílium javaslatánál.

A kijárási korlátozás legfeljebb 90 napig tarthat, de a kivételeket 10 nap múlva megvizsgálja a kabinet, ha javul a helyzet, akkor két hét múlva enyhítenek a korlátozásokon.

Állítólag a kijárási tilalommal csak december 9-ig kell számolni.

Ugyan a keleti megyékben, ahol már hónapokkal ezelőtt dühöngött a járvány, mintha lenne valami enyhülés, talán kicsit kevesebb beteg kerül kórházba. A nyugati megyékben azonban napról napra nő a kórházak telítettsége.

A SaS és a Za ľudí legnagyobb kifogása a lockdown ellen, hogy nem tesz különbséget az oltottak és a nem oltottak között, mindenkit egyformán sújt. Remišová nem is szavazta meg, a miniszterek közül egyedül.

Valóban jobb lenne, ha a helyzet megengedné, hogy aki beoltatta magát az beülhessen egy sörre, elmehessen színházba, moziba vagy akár focimeccsre is. Sajnos a helyzet most nem olyan. 45 százalékos beoltottságnál még egy ideig nem is lesz sokkal jobb. Így még az oltatlanokkal együtt kell szenvedniük a beoltottaknak is – legalábbis a korlátozások miatt.

A különbségtételre pedig szükség lenne, hiszen a számok azt mutatják, hogy akár felével is kevesebb beteg lehetne a kórházakban, ha magasabb lenne az oltottsági szint, elsősorban az idősek között. Az nem túl nagy különbségtétel, hogy a munkahelyen az év végéig hetente egyszer tesztelni kell a nem védett alkalmazottat.

Ami igazán hiányzik a kormány határozatából az a jövőre vonatkozó határozott elképzelés. Nem beszéltek arról, hogy bevezetik-e a kötelező oltást, legalább a legsérülékenyebb rétegek számára.

Nem volt szó arról sem, hogy milyen engedményekre számíthatnak majd az oltottak, ha a következő 10 napban lelassul a járvány terjedése, vagy akár csökkenni kezd a kórházban kezeltek száma. Pedig a várható jutalom kilátásba helyezése segítené a korlátozások jobb – önkéntes – betartását, és talán az oltási hajlandóságot is javítaná.

Mint Ausztriában, ahol – legalábbis a jelenlegi állás szerint – mindenképpen kinyitnak legkésőbb december 13-án, de csak az oltottaknak.