Éjféltől visszaálltak az ellenőrzések a cseh-szlovák határon

2022. szeptember 29. - 07:33 | Belföld

A cseh rendőrség éjféltől ellenőrzéseket hajt végre a Szlovákiával közös 27 határátkelőhelyen.

Éjféltől visszaálltak az ellenőrzések a cseh-szlovák határon
Fotó: TASR

A határellenőrzések ideiglenes visszaállítását hétfőn jelentette be Petr Fiala cseh kormányfő, aki szerint ennek oka az illegális bevándorlás előfordulásának növekedése. Az ellenőrzések az első fázisban tíz napig lesznek érvényben, majd a cseh kormány dönt az esetleges meghosszabbításukról.

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka Vít Rakušan cseh belügyminiszter, Martin Vondrášek, cseh országos rendőrfőkapitány és Leoš Tržil, Dél-Morva megye kerületi igazgatóságának a vezetője is kilátogatott a Hodonín-Holíč határátkelőhelyre.

Rakušan szerint az év eleje óta megközelítőleg 12 ezer illegális bevándorlót fogtak el, amit példátlannak nevezett. Hozzátette, az intézkedés célja nem az, hogy megnehezítsék az emberek életét, hanem az, hogy egyértelműen tudassák az embercsempészekkel, milyen akadállyal kell szembenézniük. Elmondása szerint az ellenőrzések célja elsősorban a cseh állampolgárok biztonságának a védelme.

A cseh belügyminiszter hozzátette, hogy az EU-n belül Csehországot sújtja leginkább az Ukrajnából érkező legális migráció egy főre vetítve, amire jelenleg menekültügyi politikájának minden kapacitását összpontosítja. Ezt viszont nehezíti az illegális migráció, éppen ezért vezetik be az ellenőrzéseket a Szlovákiával közös határon, ami első körben október 8-ig lesz érvényben.

Rakušan elmondta, jövő héten találkozik szlovák kollégájával, valamint tárgyalni szeretne a magyar és a német féllel is.


TASR/para