Éjjel jelentette be Gulyás Gergely: vége a 480 forintos benzinnek Magyarországon, 11 órától csak piaci áron lehet tankolni

2022. december 6. - 23:00 | Külföld

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója kedden este éjjel fél tizenegykor jelentette be, hogy a benzinhiány miatt megszüntetik a benzinárstopot, vagyis a 480 forintos maximált árat. Hernádi szerint óriási volt a kereslet, amit a Mol nem tudott kielégíteni.

Éjjel jelentette be Gulyás Gergely: vége a 480 forintos benzinnek Magyarországon, 11 órától csak piaci áron lehet tankolni
Ilyen tábla kedd 23.00-tól már nincs Magyarországon (Fotó: Paraméter)

Gulyás Gergely ugyan az uniós szankciókkal indokolta, hogy meg kell szüntetniük a benzinárstopot, vagyis megszüntetik a 480 eurós árplafont az üzemanyagok esetében. Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója szerint azonban import nélkül nem tudták tovább ellátni üzemanyaggal Magyarországot, az importot pedig az árstop teszi lehetetlenné. Éjjel fél tizenegykor tartottak kormányinfót, ezen jelentették be a döntést.

Kedd éjjel 11 órától már csak piaci áron lehet benzint és gázolajat kapni Magyarországon. A benzin 641 és gázolaj 699 forint lesz a Mol-kutakon.

Az árstop leállítása Hernádi szerint nem szünteti meg azonnal az üzemanyaghiányt, több nap vagy akár egy hét is kell ahhoz, hogy kicsit normalizálódjon a helyzet, megszűnjön a legnagyobb hiány. A piac teljes stabilitásához azonban kell még akár egy hónap is. A Mol szerint csak üzemanyagimporttal lehet biztosítani az üzemanyag-ellátást, az importot azonban az árstop lehetetlenné tette.

Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója és a Mol vezérigazgató-helyettese a Paraméternek arról beszélt, hogy februártól egyes uniós államokban hiány várható gázolajból. A dízel üzemanyag 10 százalékát ugyanis az unió tagállamai még jelenleg is Oroszországból importálják, és ez az import február 5-én megszűnik.

- lpj -