Éjszaka a komáromi Gépészeti és Elektrotechnikai Szakközépiskolában

2020. február 16. - 20:48 | Régió

Február 13-án a közel hét évtizedes múltra visszatekintő komáromi Gépészeti és Elektrotechnikai Szakközépiskolában érdekes programok sokasága várta a látogatókat. Az éjszakába nyúló rendezvényen az iskola folyosóit, tantermeit és laboratóriumait elözönlötték az érdeklődők. A jelenlegi diákokon, szüleiken és hozzátartozóikon kívül szép számban jelentek meg az általános iskolák pedagógusai és pályaválasztási tanácsadói is. A nagysikerű rendezvény nem kerülte el a kilencedikes diákok figyelmét sem, de az iskola egykori tanulói, az „öregdiákok” is kíváncsiak voltak a változásokra, az újdonságokra. Lelkesen álltak meg egy- egy régi tabló előtt, felidézve az iskolában töltött éveket, így a sok- sok régi emlék, diákcsíny felelevenítése remek lehetőséget nyújtott a nosztalgiázásra is.

Éjszaka a komáromi Gépészeti és Elektrotechnikai Szakközépiskolában
Bogár Péter felvételei - Továbbiakért kattints!

Vetter János iskolaigazgató szerint a rendezvénynek kettős célja volt. Az egyik mindenképpen az, hogy több, mint 20 helyszínen, gazdag programok által kerüljön bemutatásra az intézményben folyó munka.  A másik pedig munkaidőn kívül, a szélesebb rétegek számára is lehetővé tenni a nézelődést, teret adni a  beszélgetéseknek, a találkozásoknak. A kötetlen program, a sok helyszín, a hangulatos séta az iskola falai között az érdeklődőknek kellemes időtöltést nyújtott.  Az intézmény immár negyedszer engedett az éjszakába nyúlóan betekintést képzési tematikájába és abba a miliőbe, amely az iparit Iparivá tette.

Már az előcsarnokban egy csodálatos világ tárult a látogatók elé. A diákok jóvoltából ötletes rajzok, ábrák hirdették a látnivalókat, a gondos szervezők pedig az egyes bemutatókon, foglalkozásokon édességekkel és frissítőkkel igyekeztek kedveskedni a vendégeknek. A gazdagon összeállított program felölelte a szakok bemutatását, a „nyitott laboratóriumok” segítségével a látogatók betekintést kaptak a szaktantárgyak oktatásába. Mivel a közgazdaságtan egyik komoly témája a sikeres vállalkozóvá válás, ezért e területen az iskolában működő diákvállalkozások is bemutatkozhattak. A diákcégek maguk készítette, érdekes ajándék- és emléktárgyaikat mutatták be, amelyeket akár meg is lehetett vásárolni.

A gépészet iránt érdeklődők a kovácsműhelyben, az esztergályos műhelyben és a CNC -szaktanteremben tett látogatás után megtekinthették a 3D – s nyomtatót is. Az ilyen típusú nyomtatás technológiájának oktatása az iskolában 2010-ben indult útjára azzal az elképzeléssel, hogy az itt végzett diákok magasabb szakmai felkészüléssel vágjanak neki az életnek. A térbeli nyomtatás eszközét nagy érdeklődés övezte. A jelenlevők az elkészült tárgyakat (fogaskerekek, csapágy) megvizsgálták és néhányan meg is tarthatták. Ugyanezen a helyszínen megismerkedhettek a FESTO építőelemes pneumatikus rendszer alapjaival is. A bemutatón megjelent vállalatok is nagy meglepetéssel konstatálták az intézmény ilyen irányú felszereltségét és színvonalát.

Az elektrotechnika és a programozás területén is rengeteg újdonság várta a látogatókat. Az elektrotechnikai és az automatizációs laboratóriumok megtekintésén kívül a vendégek belekóstolhattak a programozás játékos formáiba is.  Az Arduino mikrovezérlő, a Rapsberry Pi számítógépek, a Mikrotik hálózatok, a Lab View tervezőprogram és az Apple alkalmazások-mint megannyi újdonság- különösképpen lekötötték az informatika iránt érdeklődők figyelmét, akik betekintést nyerhettek a grafikai szerkesztés világába, az innovatív Steve Jobs alapította termékek felhasználásába. A szaktanárok készségesen mutatták be, mivel foglalkoznak a diákok a tanítási órákon.

A robotverseny és a gokartszerelés mellett sokakat vonzott az informatikai múzeum is, ahol a látogatók testközelből láthatták, milyen hatalmas fejlődésen ment keresztül az informatika a múlt század nyolcvanas éveitől a napjainkig. A múzeum tárgyai között akadnak számítógépek, játékkonzolok, televíziók. A gyűjtemény legrégebbi darabja 1979- ből származik, ez volt a legelső konzolok egyike.

Az idegen nyelvek tanítását illetően bemutatásra kerültek azok a korszerű, modern módszerek, melyek az adott nyelv elsajátításának szempontjából beváltak. Ez alkalommal a társasjátékok, kvízek kaptak zöld utat. A szlovák nyelv elsajátításának hatékony módszereit bemutató pedagógusok segítségével pedig kiderült, a kreativitást igénylő feladatok a nyelvtanuláson túl kellemes perceket is szerezhetnek. Ezeknek az interaktív, kötetlen oktatási formáknak az intézményben már hagyományuk van. A látogatók tájékoztatatást kaptak az iskolában nyíló szakokról, a tanulók szakgyakorlatáról és az intézmény távlati terveiről. Megismerkedhettek az iskolatévének (Tower TV) a munkájával és megtekinthették egy kiállítás formájában a legszínvonalasabb diákmunkákat.

 A természettudományi tantárgyak iránt érdeklődők is mérlegre tehették tudásukat, ugyanis érdekes matematikapéldák, a felvételitől az érettségiig terjedő időszak matematikáját felölelő tesztek és nem utolsó sorban fejtörők várták a vállalkozó kedvűeket. A Tarkabarka fizika elnevezésű foglalkozás ötletgazdag feladatai is sok lelkes megoldónak nyújtottak sikerélményt, ösztönzést a további búvárkodásra a fizika birodalmában.

Az írók, a költők és az anyanyelv világa varázsolta el az Olvasósarok vendégeit, ahol megannyi szépirodalmi mű csábított olvasásra, irodalmi témájú játékokra.

Az iskola díszterme adott otthont az Ipari Kávéháznak, melynek vendégei Tóth Barbara képzőművészeti alkotásaiban és Horesnyik Ervin fotóiban gyönyörködhettek.  Az érdeklődők ugyanitt ismerkedhettek meg a VISZTA csapatának, azaz az intézmény színjátszó körének munkájával is.

A programokban gazdag tájékozódás után a testedzés sem maradhatott el, ugyanis az iskola tornatermei a sportolni vágyók rendelkezésére álltak.

A jól sikerült rendezvény minden résztvevője találhatott kedvére valót a gazdag kínálatból.   A nagy érdeklődés, a remek hangulat, a vendégsereg elégedettsége arra engednek következtetni, hogy a már hagyománnyá vált „Éjszaka az Ipariban” ez alkalommal is teljesítette küldetését.

PaedDr. Tóth Katalin