Éjszaka sem lankadt a tűzoltók figyelme Selmecbányán, Heger szerint a kormány minden segítséget megad a károk helyrehozására (FOTÓK)

2023. március 19. - 07:48 | Régió

Szombatról vasárnapra virradó éjszaka is folytatódott az oltási munkálat, illetve helyzet megfigyelése Selmecbányán, ahol a történelmi városközpontban tűz ütött ki szombaton délelőtt, a lángok pedig több épületre átterjedtek.

Éjszaka sem lankadt a tűzoltók figyelme Selmecbányán, Heger szerint a kormány minden segítséget megad a károk helyrehozására (FOTÓK)
Fotó: TASR

Szombaton délutánra ugyan sikerült stabilizálni a helyzetet, ennek ellenére Júlia Zeleňáková tűzoltósági szóvivő arról tájékoztatott, hogy a helyszínen maradt 50 hivatásos és 50 önkéntes tűzoltó, valamint 45 katona, akik folytatták az oltási munkálatokat, illetve az épületeket hűtötték, hogy megakadályozzák a tűz esetleges továbbterjedését.

Az eset során szerencsére senki sem sérült meg, Zeleňáková szerint csupán egy önkéntes tűzoltóhoz kellett mentőt hívni, miután füstöt lélegzett be.

Szombaton délelőtt keletkezett a tűz Selmecbánya történelmi városközpontjában, ami aztán fokozatosan hét épületet is megrongált. A lángokat délután sikerült megfékezni, a tűzfészkek likvidálási munkálatai pedig a feltételezések szerint vasárnap reggelig is eltarthatnak.

A tűz keletkezésének az okát egyelőre vizsgálják, a történelmi városközpontot visszavonásig lezárták a nyilvánosság előtt. Szombaton a helyszínen járt a kormány több tagja is. Eduard Heger megbízott miniszterelnök jelezte, hogy a kormány megtesz mindent, hogy a megrongált épületeket helyrehozzák.

Boris Kollár házelnök és Zuzana Čaputová köztársasági elnök sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, és megköszönték az oltás során nyújtott segítséget. Nadežda Babiaková, Selmecbánya polgármestere az óriási károk ellenére bízik benne, hogy sikerül visszaállítani a városközpont eredeti szépségét.


TASR/para