Éjszakai kijárási tilalmat rendelt el az ecuadori elnök állami épületeknél

Éjszakai kijárási tilalmat rendelt el Lenín Moreno ecuadori elnök azokban a kerületekben szerte az országban, amelyek "stratégiai jelentőségűek", miután kormányellenes tüntetők rövid időre behatoltak a törvényhozás - akkor már üres - épületébe is.

Éjszakai kijárási tilalmat rendelt el az ecuadori elnök állami épületeknél
Fotó: AP

Az éjszakai kijárási tilalom a múlt héten érvénybe léptetett 30 napos szükségállapot idején este nyolctól reggel öt óráig lesz érvényben a hét minden napján azon épületek körül, amelyekben állami intézmény működik.

Az államfő eredetileg hatvannapos szükségállapotot akart, de az alkotmánybíróság lecsökkentette az időtartamot.

A Petroamazonas állami olajipari vállalat közölte, hogy a kelet-ecuadori Orellana tartományban két újabb olajmezőn leállt a termelés, miután tüntetők hatoltak be oda, és a munka beszüntetésére kényszerítették az ott dolgozókat. A tüntetők akciói miatt összesen már öt olajmezőn szünetel a termelés Ecuadorban. Az olajipari minisztérium összesítése szerint emiatt napi 143 ezer hordóval kevesebb olajat termel az ország.

A kormány kedden Guayaquilbe helyezte át székhelyét Quitóból, miután egyre nagyobbá, erőszakosabbá váltak a tüntetések a fővárosban, ahová bennszülött tüntetők ezrei érkeztek az elmúlt órákban.

Kedd este hét latin-amerikai állam támogatásáról biztosította Morenót, és elítélték Nicolás Maduro venezuelai elnöknek "a térségbeli demokráciák megingatására irányuló próbálkozásait".

Az ecuadori vezetők közvetítést kértek kedden az ENSZ-től, illetve a térségben nagy befolyással bíró római katolikus egyháztól.

MTI