Ejtették a vádat az újságíró ellen, aki leleplező cikket írt Pavol Paškáról

A Főügyészség bűnügyi osztályának ügyésze május 16-án írásban utasította a kassai kerületi ügyészt, hogy vonja vissza a Lukáš Milan újságíró ellen rágalmazás miatt emelt vádat. Erről hétfőn tájékoztatott Andrea Predajňová, a Főügyészség szóvivője.

Ejtették a vádat az újságíró ellen, aki leleplező cikket írt Pavol Paškáról
Pavol Paška (Fotó: TASR)

Milan 2015-ben publikált egy cikket a Plus 7 dní hetilapban „A kassai polip – Paška a pénzbeszedő?” címmel. A cikkben egy névtelenséget kérő, közlekedési vállalkozó információira támaszkodott, aki azt állította, hogy Pavol Paška (Smer-SD) volt házelnök jutalékot kért tőle a vérplazma kórházakba való kiszállítása után.

A néhai Paška becsületsértés miatt jelentette fel az újságírót. Milan ellen eljárás indult, majd az ügyész vádat emelt ellene arra hivatkozva, hogy a cikkben hamis tények szerepeltek. Egy bírói rendelet értelmében az újságírót 18 hónapra ítélték, a büntetés végrehajtását három évre feltételesen felfüggesztették. Milant továbbá 18 hónapra eltiltották az újságírói tevékenységtől is. Az újságíró fellebbezett a rendelet ellen. A Kassa (Košice) II Járásbíróság csütörtökre, május 24-re tűzte ki az újabb tárgyalás időpontját.

A Főügyészség téves ténymegállapításra, valamint arra hivatkozva utasított a vádemelés visszavonására, hogy helytelenül kezelték a vádlott igényét a büntetőeljárás törvényességének kivizsgálására.

(TASR)