Ekecs, Diósförgepatony és Nemeskajal is ingyenes wifi hálózatot kap

2019. március 18. - 12:14 | Régió

A dunaszerdahelyi járásbeli Ekecs, Diósförgepatony, valamint a galántai járásbeli Nemeskajal is aláírta a WiFi4EU program keretén belül kötött szerződést, amelynek értelmében a települések több részén ingyenes wifi hálózatokat létesíthetnek.

Ekecs, Diósförgepatony és Nemeskajal is ingyenes wifi hálózatot kap
Fotó: Cséfalvay Á. András (archívum)

Polák László, Ekecs polgármestere elmondta, hogy még nem kapták meg a 15 000 eurós támogatást, amelyből megvásárolhatnák a wifi beüzemeléséhez szükséges technikai felszerelést, a szerződést azonban már aláírták, és jelenleg a további utasításokra várnak.

Varga Norbert, a diósförgepatonyi községháza munkatársa szerint még nem választották ki a beszállítót, és egyelőre még tervezik, hogy hány helyen létesítsenek wifi hálózatot. Az önkormányzat egy éven belül elérhetővé szeretné tenni, és bár már elindult a pályázati felhívás második fordulója, a község először le szeretné zárni az első kört.

Farkas Lívia, Nemeskajal polgármestere is elmondta, hogy még nem kapták meg a támogatást, ahogy a szerződést sem írták még alá, de már több beszállítóval is tárgyalnak, hogy sikeres legyen a wifi hálózat beüzemelése.

Ekecs, Diósförgepatony és Nemeskajal így csatlakozik ahhoz a tizenkét dunaszerdahelyi járásbeli – Padány, Alistál, Felsővámos, Nemesgomba, Dercsika, Lég, Lúcs, Nagymad, Kisudvarnok, Nyárad, Szap, Nagypaka - és négy galántai járásbeli – Hidaskürt, Vízkelet, Kismácséd, Nagyfödémes – településhez, amelyek bekapcsolódhattak a WiFi4EU programba.

Az EU az első fázisban összesen 42 millió eurót oszt szét 2800 sikeresen pályázó településnek, amelyből beüzemelhetik az ingyenes wifi hálózatot a közterületeken. Az összesen beadott 13 198 kérvény közül 252 érkezett Szlovákiából, és ebből 93 járt sikerrel. A kezdeményezés az elkövetkező két évben, nagyjából félévenként elindított szakaszokban fog folytatódni. Jelenleg a felhívás második szakasza folyik, eddig 85 kérvényt adtak be, összesen 977 000 euró értékben.

(TASR)