„El sem hiszik, hogy sírtak a nővérkék” – Földes Henrietta és Sekáč Renáta beszélt a poszt-covidról Dunaszerdahelyen

2021. június 6. - 14:21 | Régió

A poszt-coviddal kapcsolatban tartottak beszélgetőestet a dunaszerdahelyi Buena Coffee House-ban június 3-án, csütörtökön. A szervező Bindics László vendége a dunaszerdahelyi Svet zdravia kórház ápolási igazgatónője, Földes Henrietta és Sekáč Renáta körzeti orvos volt.

„El sem hiszik, hogy sírtak a nővérkék” – Földes Henrietta és Sekáč Renáta beszélt a poszt-covidról Dunaszerdahelyen
Fotók: Paraméter

Földes Henrietta beszélt a kórház legnehezebb pillanatairól is. Elmondta, a legborzasztóbb időszakot januártól márciusig élték át. Minden egyes nap helyhiánnyal küzdöttek. A covid-osztályon 85 ágy volt, de sajnos ez sem bizonyult elégnek. Henriettától megtudtuk, a dunaszerdahelyi kórházban jelenleg is több poszt-coviddal küzdő beteget kezelnek. A pácienseik és az alkalmazottaik számára egyaránt nyújtanak pszichoszociális higiéniát. „Sokan teljesen el vannak veszve mentálisan. A sok haláleset, amit végig kellett nézniük, nagyon megviselte őket.

Bár covid-osztályunk már nincs, a rossz emlékek nem múltak el.

Az egészségügyi dolgozóknak is szüksége van segítségre, ezért is biztosítottuk a számukra, hogy szakemberekkel konzultálhassanak. A pszichológusokkal folytatott beszélgetések jót tettek nekik.

El sem hiszik, hogy sírtak a nővérkék, miközben az átélt borzalmakról beszéltek”

– hangzottak el szavai.

Földes Henrietta továbbá elmondta, most, hogy úgymond visszaállt a rend a kórházba, ő maga is kiveszi részét az oltások beadásából. „A kolléganőimmel együtt kijárunk a falvakba is, hogy az idős emberek könnyedén hozzájuthassanak a vakcinához.

Minden oltás után azt mondom magamnak, de jó, egy emberrel kevesebb lesz a kórházban, ha szeptemberben jönne egy harmadik hullám.”

A körzeti orvos Sekáč Renáta mondandója elején tisztázta a fogalmakat:

„Az 5 és 12 hétig tartó tünetek esetében long covidról beszélünk, az ettől is tovább tartó betegség pedig a poszt-covid szindróma.”

Kifejtette, a leggyakoribb következmények közé a légzőszervi megbetegedések, illetve a szív- és érrendszeri problémák tartoznak. Gyakori a szívizomgyulladás, a szívritmuszavar. Utóbbi főképp a fiatalok körében jellemző. „A legtöbben sietnek vissza dolgozni, nem adnak elég időt a szervezetüknek a regenerálódásra. A leterheltség miatt pedig könnyen kialakulhat szívritmuszavar.”

Többeknél előfordul továbbá a rövidtávú memóriazavar, a koncentráció képességének romlása, magas vérnyomás. Több esetben találkozni érelzáródással és vérrögképződéssel. Sokan panaszkodnak az íz- és szagvesztésre, mely a doktornő szerint akár 1-2 évig is eltarthat. „Erre nincs terápia. Az a fontos, hogy fokozatosan szoktassuk vissza magunkat az ízekhez és szagokhoz egyaránt. Kerüljük a túl hideg, túl meleg és túl fűszeres ételeket.”

Hajhullással szintén sokan küzdenek. Ez jelentkezhet a betegség utáni 2.-3. hónapban, a 4. hónapban csúcsosodik ki, a 6. hónapban viszont szépen lassan elmarad. Ekkorra ugyanis regenerálódnak és új erőre kapnak a hajhagymák.

Sekáč Renáta doktornő a beszélgetőest során többször is felhívta a figyelmet egy nagyon lényeges dologra, mégpedig a stressz leküzdésére.

„A különféle kezelések, az immunrendszerünk erősítése, a vitaminok megfelelő bevitele mellett elengedhetetlen, hogy leküzdjük a bennünk lévő stresszt. Enélkül nem múlnak el a tüneteink, hanem csak újabbakat generál a szervezetünk. Muszáj kibeszélnünk magunkból a félelmeinket és elengedni az aggodalmainkat. Ezáltal a testünk is gyorsabban tud majd gyógyulni.”

Földes Henrietta és Sekáč Renáta a beszélgetőestet azzal a felszólítással zárták, hogy minden felmerülő tünetet komolyan kell vennünk és alaposan ki kell vizsgáltatnunk!

(SzC)