El van átkozva az a lakás, ahol Fico húzta meg magát éveken keresztül? Egymás után menesztenék az adócsaló kéglijét kezelő csődbiztosokat

2021. augusztus 23. - 11:57 | Belföld

Az ismert adócsaló, a Smer-közeli Ladislav Bašternák korábbi ingatlanja még mindig fejtörést okoz az állami szerveknek még azt követően is, hogy a spekuláns tulajt már 2,5 éve rács mögé zárták.  

El van átkozva az a lakás, ahol Fico húzta meg magát éveken keresztül? Egymás után menesztenék az adócsaló kéglijét kezelő csődbiztosokat
Fotó: TASR

Az állam még mindig nem tudott túladni azon a lakáson, amelyik Bašternák luxuslakóparkjában, a Bonapartéban található, és ahol több éven keresztül Robert Fico is meghúzta magát. A Nový Čas úgy értesült, hogy már az ügyben eljáró második csődbiztos eltávolítását kéri a bíróság.

Pár éve Bašternákot azért ítélték el, mert indokolatlanul 2 millió euró értékben adóvisszatérítésért folyamodott. Aztán elindult ellene az eljárás, és hivatalosan csak egyetlen ingatlan maradt a tulajdonában.

Ahogy arról beszámoltunk, Bašternák vagyona az ellene adócsalás ügyében folytatott eljárás alatt egyre csak csökkent. Aztán a spekulánst 2019 márciusában öt év letöltendő börtönre és vagyonelkobzásra ítélték, de szinte alig maradt valami, amire az állam rátehette a kezét. Ugyanis a vállalkozónak sikerült átruháznia egy, a pozsonyi Slavínnál álló villáját feleségére. Lakásoktól, garázsoktól, motorkerékpároktól, quadoktól és céges részvényektől szabadult meg olyan módon, hogy a családtagjainak ajándékozta. Ingatlanjai közül csupán az a lakás maradt meg, melyben egykor Robert Fico is lakott, az államra szálltak Bašternák fegyverei, továbbá néhány további kisebb, nem lakás célú ingatlan, 12 ezer eurónyi pénz egy bankszámláján és egy eladósodott cég.

Lett volna rá lehetőség, hogy az állam rátegye a kezét a csaló szóban forgó vagyonára, amennyiben Lenka Ivanová, a korábbi illetékes csődbiztos benyújtja a megfelelő keresetet a vagyoni átruházások ellen, melyeknél felmerült, hogy csak azért történtek, hogy az állam ne tudja elkobozni.

Bašternák ingatlanját 2020 augusztusától Martin Sečanský kezeli, aki a munkája miatt az igazságügyi minisztériumtól néhány ezer eurós büntetéssel sújtott Ivanovát váltotta fel. Azóta csend van az ügy körül, és a lap ezt piszkálta meg.

A bíróság szerni mivel Sečanský tétlen volt, azaz az esettel kapcsolatban nem lépett semmit sem, kezdeményezték egy új csődbiztos kinevezését. A Cas.sk megpróbálta felvenni a kapcsolatot vele, de amint Bašternák ügyére terelődött a szó, nem volt hajlandó válaszolni a kérdésekre.

Bašternáknak lesz egy újabb bírósági ügye. A Pozsonyi V. Járásbíróság szeptember 7-re tűzte ki a Smer-közeli vállalkozó esetének tárgyalását.

(Cas)