Eladott öt kórházat a Pentához tartozó ProCare és Svet zdravia hálózat

2022. június 9. - 08:55 | Belföld

A Pentához tartozó ProCare és Svet zdravia magánkórházak hálózata eladta öt egészségügyi intézményét Besztercebánya megyében a komáromi kórházat is üzemeltető AGEL SK-nak.

Eladott öt kórházat a Pentához tartozó ProCare és Svet zdravia hálózat
Fotó: TASR - illusztráció

A garamszentkereszti (Žiar nad Hronom) és a selmecbányai (Banská Štiavnica) kórházról, a besztercebányai (Banská Bystrica) Mammacentrumról, valamint a garamszentkereszti és a zólyomi (Zvolen) poliklinikáról van szó – tájékoztatott az AGEL SK szóvivője, Martina Pavliková.

A teljes tranzakció még a Monopóliumellenes Hivatal jóváhagyásától függ, a végső átvétel 2022 végére várható. Mindkét fél úgy döntött, hogy nem hozzák nyilvánosságra a tranzakció összegét.

A ProCare hálózat és a Svet zdravia öt egészségügyi intézménye összesen 700 személynek biztosít munkahelyet.

"A tranzakcióról való döntéskor felelősségteljesen figyelembe vettük a munkavállalók perspektíváját az új elrendezésben. Meggyőződésünk, hogy ez a megoldás a jövőben is segíti régiós pozíciójuk stabilizálását. Kiemelt feladatunk továbbra is a régiókban működő kórházak és klinikák működtetése Nyugat-, Kelet- és Dél-Szlovákiában, ahol további lehetőségeket látunk a fejlődésre, illetve jelentős beruházási projektekre” – mondta az eladás kapcsán Radoslav Čuha, a ProCare és a Svet zdravia hálózat vezérigazgatója.

A ProCare és a Svet zdravia Szlovákia legnagyobb magánkórház-hálózata, amely 17 kórházból és 13 poliklinikából áll, és több mint 10 ezer embert foglalkoztat. Pozsonyban jelenleg a Bory kórházat fejezik be, amely a tervek szerint 2023 márciusában kezdi meg működését.

"Az AGEL prioritása a modernizációba való befektetés a betegeknek nyújtott szolgáltatások minőségének javítása érdekében. Arra törekszünk, hogy minden intézményünkben egy-egy szakterületünkön kiválósági központot hozzunk létre. Célunk, hogy innovációt teremtsünk, elindítsuk és fejlesszük a távorvoslást, az elektronikus egészségügyet, valamint felhasználjuk a tapasztalatokat és a lehetőségeket mindkét megyében. Az öt egészségügyi intézmény átvétele a közép-szlovákiai régióban logikus lépés azon erőfeszítéseink felé, hogy kihasználjuk a bennük rejlő lehetőségeket, mind egészségügyi, mind személyzeti szempontból” – mondta Michal Pišoja, az AGEL igazgatóságának elnöke.

Az AGEL csoport több mint 30 éve működik az egészségügy területén, csaknem három tucat egészségügyi intézményt és több mint 70 egyéb céget működtet Csehországban és Szlovákiában.


(TASR)