Eladta alapítója portréját a londoni Királyi Operaház, hogy túlélje a járvány okozta válságot

2020. október 23. - 10:38 | Kultúra

Elárvereztette a londoni Királyi Operaház az alapítóját ábrázoló David Hockney-festményt, hogy túlélje a pénzügyi válságot. 

Eladta alapítója portréját a londoni Királyi Operaház, hogy túlélje a járvány okozta válságot
Fotó: Christie's

A Sir David Webstert, az operaház egykori vezetőjét ábrázoló portré, amely megrendelésre készült, 12,8 millió fontért talált vevőre egy csütörtök esti árverésen Londonban.

Az aukciót lebonyolító Christie's előzetesen 11 és 18 millió font közé becsülte a festmény leütési árát.

Alex Beard, az operaház jelenlegi vezérigazgatója szerint nehéz döntés volt az alapító festményének eladása, ám nem volt más lehetőségük a szervezet fennmaradásának biztosítására.

A legrangosabb, Covent Garden néven is ismert londoni operaház bevételeinek jelentős hányadától elesett a márciusban életbe lépett járványügyi korlátozások miatt.

Sir David Webster 1945 és 1970 között vezette a londoni Királyi Operaházat és kulcsszerepet játszott a Királyi Balett és a Királyi Opera társulatainak megalapításában.

A ma második legdrágább élő festőművésznek számító Hockneyt az 1970-es években, Webster leköszönése után bízták meg a portré elkészítésével, amely az elmúlt években a Covent Garden-i operaház falán lógott.

A festmény profilból örökíti meg az egykori igazgatót, amint egy üveglapos dohányzóasztal előtt ül, amelyen vázában rózsaszín tulipánok vannak.

Beard akkor elmondta, hogy sok más kulturális intézményhez hasonlóan az operaház is "példátlan anyagi nehézségekkel" küzd. Beard fizetése "jelentős mértékben" csökkent, míg Sir Antonio Pappano zenei igazgató teljes fizetéséről lemondott a vesztegzár idején.

A Hockney-festmény árverése mellett az operaház jelentős létszámleépítésekre és adománygyűjtésekre készül, továbbá kölcsönért folyamodott a brit kormányhoz.

MTI