Elakadt a hárompárti egyeztetés, a Híd és az Összefogás visszadobta az MKP-nak a labdát, a pártnak át kellene gondolnia a feltételeit

2021. július 9. - 18:15 | Belföld

Az Összefogás és a Híd már két hete rábólintott a Szövetség létrehozásáról szóló hárompárti megállapodásra, de az azóta eltelt két hétben sem sikerült megegyezniük az MKP OT által szabott újabb feltételekről. Az MKP, a Híd és az Összefogás képviselői csütörtökön egyeztettek, de nagy előrelépés nem történt. Az MKP ragaszkodik az országos tanácsa által megfogalmazott feltételekhez, de ezeket a két másik párt nem akarja elfogadni. Forró még tárgyalna, Sólymos és Mózes már lezártnak tartja a megbeszéléseket.

Elakadt a hárompárti egyeztetés, a Híd és az Összefogás visszadobta az MKP-nak a labdát, a pártnak át kellene gondolnia a feltételeit
Fotó: Paraméter

Az MKP Országos Tanácsa (MKP OT) június végén tartott ülésén több új feltételt szabott a közös párt, a Szövetség létrehozásához ahhoz képest, amiben a három párt már megállapodott. A határozatuk szerint a párt alapszabályába bele kellene írni, hogy a tárgyalási nyelv magyar, célul tűznék ki a területi autonómiát, szakmai helyett pedig általános alelnöki posztot hoznának létre. Ez utóbbi azért is érdekes követelés, mert a hárompárti megegyezés szerint az alelnöki posztot az Összefogás kapná.

Sólymos: az MKP-nak kell dönteni

A három párt képviselői e héten csütörtökön is megpróbálták kezelni az MKP OT feltételeit, de nem született eredmény. „Nagyon sajnálom azt, hogy az MKP újabb feltételeket támasztott, pedig több száz óra tárgyalás után már megállapodtunk valamiben, ami alapján létre lehetne hozni a közös pártot – mondta a Paraméternek pénteken Sólymos László, a legutóbbi tárgyalás után. –

Ennek ellenére mi tegnap elmondtuk, hogy milyen kompromisszumok mentén tudjuk elképzelni az új párt létrehozását, de azt nekik kell eldönteni, hogy akarnak-e együttműködni.”

Szerinte az MKP feltételei közül azokat, amikben már nem tudnak megegyezni, az új párt, a Szövetség szerveinek kell megvitatniuk. „Most már az MKP-nak kell eldöntenie, hogy ilyen feltételek mellett hajlandó-e megalapítani a közös pártot” – jelentette ki a pártelnök.

A magyar trikolórban megegyeztek

Nem az alapszabályt érinti a Szövetség logójának színe, de ebben Sólymos szerint meg tudnak egyezni, jöhet az MKP által javasolt magyar trikolór. „Tudjuk, hogy ez egy túlnyomó többségében magyar párt lesz, és megegyeztünk abban, hogy ezt a logó is tükrözze” – magyarázta Sólymos.

Nem tartja azonban jó megoldásnak, hogy az alapszabályba írják bele azt, hogy a párt tárgyalásainak a nyelve a magyar.

„A régiók pártja akarunk lenni, lesznek benne más nemzetiségek is, más anyanyelvűek is, az adott pártszerveknek kell majd biztosítaniuk, hogy mindenki használhassa az anyanyelvét. De itt is csak hangsúlyozni tudom, hogy ez egy túlnyomóan magyar többségű párt lesz” – mondta a Híd elnöke.

Autonómia helyett Kisebbségi minimum

A párt elfogadott alaptézisein azonban nem változtatna a Híd, ez azt is jelenti, hogy nem akarják beleírni a területi autonómiára való törekvést, ahogyan azt az MKP szeretné. „Majd az új párt eldöntheti, hogy melyek azok a témák, amelyekkel foglalkozni akar az elfogadottakon felül” – magyarázta Sólymos. Azt viszont el tudják képzelni, hogy az új párt alapdokumentumai közé beemeljék az úgynevezett Kisebbségi minimumot, amit az MKP és a Híd fogadott el a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalával közösen még 2012-ben.

„Azt az MKP is aláírta, amikor még Berényi József volt az elnöke – ismertette a Híd javaslatát Sólymos. – Ezek alapján fel lehet építeni egy olyan pártot, ami a szlovákiai magyaroknak és a régiónak egy erős érdekképviseletet tud biztosítani.”

Sólymos szerint az eddig született megállapodást nem szabad egyéni érdekek alapján felülírni. „Azok miatt az egyéni érdekek, amik megmutatkoztak az MKP OT döntésében, nem szabad elvetni a megállapodást, ha ez mégis megtörténik, akkor a felelősség is azon az oldalon van” – állítja Sólymos.

Mózes szerint az MKP-nak két lehetősége van: igent mond vagy nemet

Az Összefogás szerint is az MKP térfelén pattog a labda, az MKP OT által megfogalmazott pluszkövetelések ellenére.

„Mi természetesen figyelünk az elhangzott kérésekre, de deklaráltuk, hogy a közös párt megalakulása után ezeket is, és másokat is lehet kezelni. Erre szolgálnak majd az új párt szervei

– magyarázta a Paraméternek pártja álláspontját Mózes Szabolcs pártelnök. – Az elmúlt közel egy év tárgyalásai során bizonyos kompromisszumok születtek, mi ezeket kötelező érvényűnek tartjuk.” A megállapodást az Összefogás közgyűlése már jóváhagyta.

Mózes úgy véli, hogy az MKP-nak két lehetősége van: vagy elfogadja a tárgyalásokon elért kompromisszumot, és akkor megalakulhat az új párt, vagy pedig elutasítja, ami a tárgyalások befejezését jelentheti. „Az MKP-nak kell eldöntenie, hogy ezzel a kialakult helyzettel mit tud kezdeni, én nem szeretnék abba beleszólni, hogy az MKP ezt hogyan oldja meg” – jelentette ki Mózes. –

Nekünk is voltak elképzeléseink, hogy hogyan lehetne még módosítani a megállapodást, de az volt a megegyezés, hogy minden párt a tárgyalások eredményeit viszi haza, és azokat fogadja el vagy utasítja el.”

Az Összefogás szeretné már a nyár folyamán lezárni a pártalapítást, hogy az új párt alakuló közgyűlését mielőbb meg lehessen tartani. Azt nem zárja ki, hogy lesz még háromoldalú tárgyalás, de szerinte azon már csak az új párt megalakításának technikai részleteit kellene tisztázni.

Forró Krisztián még tárgyalna

Forró Krisztián pártelnök még tárgyalna az MKP OT által megszabott feltételekről. „Már volt egy találkozó, próbáljuk az országos tanács döntését érvényesíteni” – mondta a Paraméternek Forró. Úgy véli – a másik két pártelnökkel ellentétben –, hogy még a tárgyalások még nem zárultak le.

„Keressük a közös utat, még folynak a tárgyalások” – bizakodott Forró.

Azt nem tudta megmondani, hogy mi lesz pártja reakciója arra, ha a két másik párt nem hajlandó elfogadni az MKP OT által szabott feltételeket.

- lpj -