Elaltattak egy anyamedvét, amely teljesen elveszítette ösztönös félelmét az emberrel szemben – két bocsa állatkertbe kerül

2021. július 20. - 10:42 | Régió

El kellett altatni egy nőstény medvét, amely visszafordíthatatlanul elveszítette félelmét az emberrel szemben. Két bocsát egy állatkertben helyezik el – tájékoztatott a környezetvédelmi minisztérium.

Elaltattak egy anyamedvét, amely teljesen elveszítette ösztönös félelmét az emberrel szemben – két bocsa állatkertbe kerül
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Az állami természetvédelem csapata kénytelen volt elaltatni egy nőstény barnamedvét, amely a természetvédők nagy erőfeszítései ellenére visszafordíthatatlanul elveszítette ösztönös félelmét az emberrel szemben. A kb. négyéves állatot két bocsával a hónap elején helyezték át Starý Smokovec környékéről a Magas-Tátra vadonjába. Bíztak benne, hogy a medve változtat a szokásán és nem fog majd bejárni a községekbe, de végül nem így történt.

A megfigyelés során megállapították, hogy a medve levándorolt a Zsári-völgybe (Žiarska dolina), ahol újfent a kevésbé biztosított szemétkukákban keresgélt élelmet. Az állat nem reagált a medvespray többszöri használatára sem, továbbra is rendszeresen visszatért.

A vadat végül egy állatorvos jelenlétében elkábították, majd végleg elaltatták. Két bocsát befogták és a bajmóci állatkert karanténrészlegébe szállították. Ezt követően a kassai állatkertben helyezik majd el őket.


-para-